wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Daniel Hůlka po letech ... a v Ústí nad Labem


Ještě minulý týden jsem netušila, že se dostanu na koncert Daniela Hůlky (spolu s Jiřím Škorpíkem).
Byla jsem si na arciděkanství v Ústí nad Labem pro klíče od kostela Nanebevzetí Panny Marie v Krásném Lese.

Vsuvka:
V roce 2019 se v rámci Dnů architektury konala vlastivědná vycházka s odborným výkladem po Krásném Lese.
Naplánovaný byla prohlídka rekonstruovaného zámku, bývalého vodního mlýna (kde bydlím) a také byla možnost nahlédnout do kostela, který je už dlouhá léta veřejnosti uzavřen.
Tehdy přijela z VŠE Praha, podnikohospodářské fakulty, studentka Lucie Nohejlová.
Tento kraj si zamilovala a následující rok se téma Krásného Lesa rozhodla zpracovat jako svou diplomovou práci (Možnosti využití kulturního dědictví v Krásném Lese v Krušných horách).
Vedoucí její diplomové práce byl Ing. Vojtěch Kouba, Ph.D., regionální ekonom. Jeho specializací je ekonomizace církevních památek. Vystudoval obor Regionální rozvoj na Národohospodářské fakultě VŠE v Praze a doktorské studium na katedře Teorie kultury-kulturologie FF UK. V rámci doktorského studia absolvoval semestrální stáž na Institut fűr Kulturwissenschaften v Lipsku. Na katedře Arts Managementu se věnuje tématům kulturní sociologie, ekonomiky kultury, animace kulturního dědictví a kulturní krajiny. Je členem řešitelského týmu výzkumného projektu NAKI. Vojtěch Kouba mluví německy a anglicky, zajímá se o jazyk a kulturu Lužických Srbů. Je nadšeným amatérským muzikantem a vedoucím folklórního souboru Lidová muzika z Chrástu. Ve volných chvílích nejraději chodí pěšky krajinou.
Už tehdy se domlouvala exkurze pro studenty VŠE, ale pak přišlo podivné dvouleté období, kdy se všechno zastavilo.

Právě Ing. Kouba společně s Lucií Nohejlovou iniciovali výjezd vysokoškolských studentů do Krásného Lesa. Na programu byla prohlídka rekonstruovaného zámku, našeho vodního mlýna č.p. 207 a třetím bodem měla být návštěva kostela, který je dlouhodobě v havarijním stavu, a tudíž zavřený.
Přes p. Miroslava Šimáčka, arciděkana Ústecké diecéze, se mi podařilo získat klíče od kostela, které jsem si jela vyzvednout.
Arciděkanství sídlí v blízkosti kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem, to je ten kostel se šikmou věží, která se vychýlila při bombardování města v roce 1945.


Pokračování:
Vyzvedávám si klíče v recepci u paní Novotné a tam leží nenápadný plakátek s jménem Daniela Hůlky.



Ani vteřinu jsem nezaváhala, bylo jasné, že tohle se nemohu nechat ujít.
Během několika následujících minut mám vstupenku.
Přicházím na poslední chvíli, kostel je zaplněný, ale místo v první řadě čekalo na mne.









Hudební minirecitál pánů Daniela Hůlky a Jiřího Škorpíka vyzněl v kostele úžasně.
Zazněly známé i méně známé melodie, krásnou "Život je bílý dům" z muzikálu Starci na chmelu zpíval Daniel Hůlka na narozeninách pana Karla Gotta a oblíbenou pana prezidenta Masaryka "Ach synku, synku" dokonce dokázali rozezpívat zaplněný kostel.
Bylo to po hodně dlouhé době, vlasy už má jiné než tehdy, ale je to pořád stejný Daniel Hůlka...





(Jen mě trochu zamrzelo, že nezazněla na plakátku avizovaná píseň od Vangelise "Ráj" .
Byla naplánovaná jako druhý přídavek.
Prý jsme málo tleskali...)
© Wahlgrenis 10.05.2022


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.