wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Když středobodem čehosi je odpadkový koš ... aneb procházka parkem (Jiráskovy sady, Litoměřice)


Tak jsem se byla podívat v nově upraveném parku v Litoměřicích.
Jen zpovzdálí jsem v minulých měsících registrovala, že se tady něco děje.
Stavební technika a zátarasy naznačovaly, že to bude něco neobvyklého, velkého.
Nevěděla jsem, jaké jsou záměry města, co se připravuje.
Teprve minulý týden v pátek jsem se mohla cíleně v tomto novém prostoru projít.
V první chvíli jsem ale byla v šoku.
Tohle je podle představitelů města park?
Docela by mě zajímal architekta, který se pod tuto podobu parku podepsal.
Měla jsem v první chvíli pocit, že jsem se ocitla na podivné louce, do které někdo shora zastrčil vzrostlé stromy.





Vidět bylo z jednoho konce na druhý, nikde žádná soukromá zóna, žádná zákoutí.
Kde se před zraky kolemjdoucích mají ukrýt něžné dotyky nebo první polibky?
Lavičky umístěné na cestičkách jsou studené, kovové v barvách, které jsou podle mého až na samé hranici estetické přijatelnosti.



Nepravidelně v travnatém prostoru najdeme rozmístěné dřevěné hranoly a kulaté sloupky (ty slouží nejspíš pejskům jako slabá náhražka patníků nebo rohů).





Moc ráda vzpomínám na krásný park (Tyršovy sady) v Pardubicích, který se pro mě stal symbolem opravdového parku s velkým P.
Trasy, po kterých se dalo procházet, mohly být pokaždé jiné.
Našlo se zde bezpočet zákoutí, kde bylo soukromí.
Ale ještě mnohem ranější vzpomínka se mi vybavila, snad až z předškolního věku.
Keře podél jednotlivých cestiček totiž nabízely neuvěřitelné množství skrýší, kam se dalo schovat.
Všechno je jen jednou, neporovnatelné, ale přesto …

Teď samozřejmě v parcích najdeme herní prvky pro děti, realizované v rámci programů z Evropské unie, stejně jako dopravní hřiště.
Je to tady, ale na mě obojí působí tak trochu sterilně.
Ano, děláme něco – v tomto případě park, snažíme se o něco – v tomto případě o přiblížení se občanům.
Ale co je výsledkem?





Objevila jsem z dálky docela zajímavý kout parku.
Viděla jsem podivné kroucené kmeny zvláštně uchycené s vodorovnými dřevěnými deskami, snad tady je záměr sedacích a odkládacích ploch.
Dovedla jsem si v této části parku představit maminky s kočárky a malými ratolestmi.
Musela jsem se přijít podívat blíž.
Dokonce i dlažební kostky jsou tady rozvrženy poměrně zajímavě, jsou vyskládané jako soustředné kružnice.
Ovšem v tomto středobodu, kde si o příjemné nacítění prostoru říká volná plocha, je napevno umístěný velký černý kovový barel – jako odpadkový koš.





V této souvislosti jsem si vzpomněla na jistou reportáž prezidenta Václava Havla z Jižního Města, stál uprostřed kruhového objezdu a uvedl tehdy zvláštní slovní spojení: „Jsme ve středobodu čehosi.“
Každé místo může být středobodem našeho vesmíru, záleží, jak se na to podíváme.
Přitom odpadkové koše v ostatních částech parku jsou napevno zabudované kovové nádoby v zastřešeném rámu.
Tak proč najednou takto necitlivě černý barel?
Za sebe mohu prohlásit, že tento park pro mě nepředstavuje místo k životu, nevidím důvod, proč bych se tudy měla procházet, nebo proč sem měla vzít návštěvu. Maximálně se dá skrz tento prosto přejít – moc se nerozhlížet – a zase pryč.
A Vy, překrásné stromy, nebojte, Vy za to nemůžete, s Vámi mohu kamarádit i tak.
Škoda, že Vy nemůžete promluvit, to by park vypadal jinak...














© Wahlgrenis 01.03.2015

architektonická soutěž na NEJVĚTŠÍ LITOMĚŘICKÝ PARK MÁ vítěze
Záměr Litoměřic obnovit největší městský park Jiráskovy sady před rokem uspěl v grantové výzvě programu PARKY.
Nadace PROMĚNY jeho prostřednictvím nabízí městům v České republice pomoc s realizací náročných projektů v oblasti rozvoje veřejné zeleně.
Pro jejich uskutečnění poskytuje nadace grant do výše 25 mil. Kč, odbornou podporu při realizaci několikaletého projektu a také pomoc se zapojením veřejnosti.
Cílem architektonické soutěže Cena nadace PROMĚNY 2011 bylo najít nejvhodnější návrh obnovy Jiráskových sadů v Litoměřicích.
Odborná porota vybrala na konci října jako nejlepší návrh Atelieru zahradní a krajinářské architektury - Ing. Zdenek Sendler, Brno.
S rozhodnutím poroty se ztotožnila i správní rada nadace PROMĚNY.
K účasti v soutěži Cena nadace PROMĚNY 2011 bylo na konci května vyzváno šest ateliérů, jež se ve své tvorbě věnují úpravám veřejného prostoru a zahradní a krajinářské architektuře; všechny za sebou mají úspěšné realizace.
Šest předložených návrhů obnovy Jiráskových sadů posuzovala sedmičlenná porota podle těchto kritérií: architektonicko-krajinářská koncepce a celková kvalita, úplnost návrhu a ekonomická náročnost zvoleného řešení.
Vítězný návrh z brněnského Atelieru zahradní a krajinářské architektury vypracoval autorský tým ve složení Zdenek Sendler, Lucie Radilová, Radka Táborová a Lýdia Šušlíková.
Návrh obnovy litoměřického parku je podle autorů založen na soudobém, kompozičně a provozně jasném řešení, zohledňujícím celkovou udržitelnost, pocitovou bezpečnost a odpovídající míru uživatelského komfortu.
Ve střední části parku je navržen polyfunkční parter jako srdce celého území.
Slučuje jednotlivé parkové aktivity, je místem setkávání i místem kulturního zázemí.
Centrální prostor má vazbu na stávající kavárnu, mimo jiné je doplněn vodními prvky nebo variabilním mobiliářem.
Rozpracování návrhu k realizaci s nadační podporou bude předmětem dalších jednání mezi Městem Litoměřice, nadací PROMĚNY a vítězným atelierem.
Úplné výsledky architektonické soutěže Cena nadace PROMĚNY 2011, podklady k soutěži a obrazové materiály soutěžních a studentských návrhů jsou dostupné na www.nadace-promeny.cz.
Dokončení obnovy Jiráskových sadů je plánováno nejdříve v závěru roku 2013.
Projekt bude financován z grantu nadace PROMĚNY v maximální výši 25 mil. Kč, spoluúčast města Litoměřice je nastavena ve výši 10 mil. Kč.
Celková výše nákladů projektu bude známa až po dalším rozpracování vybraného řešení a výběrovém řízení na dodavatele stavby.
Petra Hrubošová
Zdroj
© Wahlgrenis 01.03.2015

Ahojky Wahl,
večer jsem navštívila Tvé stránky, a vidím článek o parku v Litoměřicích.
U nás ve Zlíně prošel jeden městský park také velkou revitalizací.
Je nádherně očištěný, prostorný a vzdušný, jako by se zvětšil.
Kdysi dávno by jsem si pomyslela něco v intencích - jak píšeš, ale vím, že čas sám přivane do parku nová zákoutí, tak jako do každého života.
Já začala pracovat na svém "parku" zahradě, kteroužto jsem startovala již před 3 lety, ale zarazila mě ta spousta nových věcí a hlavně dozrát k pochopení utváření nového světa.
Jak fantastické!
Posílám Ti fotečky z mé zahrady, takové prvotiny nádherné a silné.
Tohle jsme udělali ve třech: jedna žena, jeden muž a jeden děd.









Přeji krásný čas a děkuji.
Lie 03.03.2015

Nové Jiráskovy sady jsou parkem pro všechny generace
Zveřejněno: 24. 3. 2015, 16:07
Eva Břeňová
Za krásného jarního počasí a mimořádného zájmu veřejnosti byly v pondělí 23. března slavnostně otevřeny revitalizované Jiráskovy sady a zbrusu nové dopravní hřiště, které je jeho ozdobou a nedílnou součástí.
Upravené trasy cest, nový mobiliář, zpevněná centrální plocha k pořádání kulturních akcí, originální vodní prvky, altán pro studenty, dětská, sportovní a dopravní hřiště s vlastním zázemím, netradiční informační systém.
Vítejte v největším litoměřickém parku.
Obnovený park vychází vstříc nejrůznějším potřebám návštěvníků napříč generacemi i zájmy.
Nabízí místa pro setkávání, hru, sport i odpočinek.
Centrální část Jiráskových sadů je nově uzpůsobena pro pořádání kulturních akcí.
Původní fontánu nahradily mnohem lépe přístupné vodní střiky, pítko a vodní hranol.
Návštěvníci dále v parku naleznou dvě hřiště pro menší děti, lanové prolézačky, mlatovou plochu pro hru pétanque i obnovené víceúčelové sportovní hřiště s novým barevným povrchem a večerním osvětlením.
Poblíž gymnázia vznikl dřevěný altán nejen pro setkávání studentů.
Projektant nezapomněl ani na čtyřnohé miláčky, pro které jsou v Jiráskových sadech vyhrazeny dvě psí louky.
Svébytnou atmosféru parku podtrhují umělecké a informační prvky. Pro Jiráskovy sady je navrhli výtvarníci z pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové. Dita Krouželová doplnila zmíněné vodní prvky navržené architektem Zdenkem Sendlerem o úryvky z díla básníka Karla Hynka Máchy. Ondřej Brom a Michal Sloboda přišli s nápadem hravého souřadnicového systému s piktogramy, který prochází celým parkem a vybízí návštěvníky k jeho dalšímu objevování. Navrhování si vyzkoušeli i žáci litoměřického gymnázia. Jeden z jejich nápadů zahrnuli autoři Sloboda s Bromem do zmíněného systému, jehož realizace bude dokončena během jara.
„Projekty, které podporujeme, jsou vždy vedeny s ohledem na potřeby veřejnosti, zachovávají genia loci a současně odkrývají skrytý potenciál místa. Věřím, že se toto podařilo naplnit i při obnově Jiráskových sadů," uvedla Jitka Přerovská, ředitelka Nadace Proměny, která Litoměřicím poskytla grant ve výši 25 milionů korun. Dalších 24 milionů korun přidalo město z vlastního rozpočtu.
Projekt obnovy Jiráskových sadů byl zahájen v roce 2010. Od samotného začátku se do něj mohla zapojovat litoměřická veřejnost. Podněty místních k budoucímu využívání parku se mimo jiné staly součástí zadání architektonické soutěže Cena Nadace Proměny 2011. V ní nejlépe obstál Atelier zahradní a krajinářské architektury – Ing. Zdenek Sendler, autor proměny parku.
Vedle samotného grantu poskytovala nadace městu i konzultační podporu, pomáhala se zapojováním místní veřejnosti nebo zorganizovala architektonickou soutěž. V následujících třech letech má město možnost získat od Nadace Proměny dalších 300 tisíc korun na údržbu parku.
Zároveň s revitalizací Jiráskových sadů se podařilo zbourat staré, potřebám již nevyhovující dětské dopravní hřiště a na stejném místě postavit zcela nové se správní budovou, která po architektonické stránce lépe ladí nejen k parku, ale i sousednímu kostelu. Finance na realizaci této souběžné akce získalo město z Regionálního operačního programu Severozápad. Dotace činila 12,9 milionu korun. Dalších 2,4 milionu korun představuje vlastní podíl města.
Dopravní hřiště, které opět provozuje Dům dětí a mládeže Rozmarýn, má zcela novou podobu. V průběhu stavby došlo k demolici lávky, některých asfaltových cest, semaforů, osvětlení apod. Zbourána byla stará budova, na jejímž místě vyrostl nový správní objekt s novou učebnou, administrativním a sociálním zázemím pro provozovatele i jeho návštěvníky.
„Projekt je skvělou ukázkou toho, jak zábavnou formou vzdělávat a smysluplně využít získané prostředky a já pevně věřím, že park i dětské hřiště budou těmi místy, kam se lidé budou rádi vracet," uvedla ředitelka Úřadu Regionální rady Jana Havlicová.
Cyklisté přitom smějí nejen na dopravní hřiště. Umožněn jim je i vjezd do parku při využití páteřních komunikací.
„Věřím, že se v novém parku lidé budou cítit dobře a v hojné míře ho budou využívat aktivně a ohleduplně," konstatoval starosta Ladislav Chlupáč, který neopomněl poděkovat Nadaci Proměny a Úřadu Regionální rady Severozápad za granty, bez nichž by se revitalizace sadů v takovém rozsahu neuskutečnila. Slova díků z jeho úst patřila i dodavatelům stavby, pracovníkům městského úřadu, architektům, Sdružení Litoměřice Jiráskovy sady, výtvarníkům, kteří navrhli umělecké a informační prvky, a v neposlední řadě i studentům gymnázia, jež vedli deník proměny parku.
Zdroj
© Wahlgrenis 24.03.2015


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.