wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Další zbytečná úmrtí na školním výletě aneb adrenalin za každou cenu!


Tragédie na raftech v Olomouci: Učitelka skočila do vody pro žáka a sama také utonula
Dva lidské životy si vyžádala ve čtvrtek před druhou hodinou odpoledne tragédie na Mlýnském potoce v Olomouci. Při plavbě na raftu se školáky se do vody dostal jeden z chlapců. Na pomoc mu skočili učitelka a vodácký instruktor. Zachránit se podařilo jen instruktora, je ale v kritickém stavu.
Dnes 9.6.2011 15:49 - Olomouc (Aktualizováno: 19:50 )
K neštěstí došlo v olomoucké části Řepčín u jezu u malé vodní elektrárny. Přivolaným hasičům se podařilo několik stovek metrů po proudu po chvíli nalézt učitelku a instruktora. Tělo chlapce nalezli záchranáři a potápěči po třech a půl hodinách pátrání.
Podle policejního mluvčího Michala Pižurina bylo chlapcovo tělo nalezeno v 17:20 nedaleko od jezu. „Šetřením bylo zjištěno, že chlapec skočil zatím z nezjištěných příčin do řeky,“ uvedl Pižurin. Učitelka a instruktor se vrhli za ním a snažili se ho zachránit.
"To dítě skočilo jednou, bylo úplně v pohodě, vyplavalo. Pak skočilo podruhé, ale skočilo jinam. Trošku ho to natáhlo, skočil tam instruktor, natáhlo ho to. Skočila tam paní učitelka...," řekl České televizi instruktor vodácké firmy.

Podle ředitele krajské zdravotnické záchranné služby Ivo Mareše se ženu přes veškerou snahu už oživit nepodařilo. „Učitelku jsme se dlouho snažili resuscitovat, ale bohužel bezvýsledně. Pod vodou byla podle odhadu deset až dvacet minut. Vodáckého instruktora se podařilo oživit. Byl převezen v kritickém stavu na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Olomouci,“ řekl Právu ředitel krajské zdravotnické záchranné služby Ivo Mareš.
„Stav hospitalizovaného instruktora je velmi vážný. Došlo u něj k poškození mozku, ale rozsah zatím nelze stanovit,“ poznamenal mluvčí fakultní nemocnice Egon Havrlant.
Výletu se podle Pižurina zúčastnilo celkem 18 dětí a čtyři dospělé osoby. Mluvčí dodal, že všichni byli ve špatném psychickém stavu a musel se jim věnovat psycholog.
Jednodenní akci organizovala olomoucká firma Rafting Morava. Její šéf a zakladatel Vítězslav Hric se k neštěstí odmítl vyjádřit. Mobilní telefon nezvedal. Vzala ho však jeho manželka a ta Právu řekla, že Hric ani nikdo jiný hovořit se zástupci medií nebude.

Podobný případ na stejném místě
V letošním roce jde na tomto jezu již o druhé podobné neštěstí. Na konci března skočila do Mlýnského potoka za svým topícím se synem třiatřicetiletá žena. Chlapec spadl do vody poté, co z ní chtěl vytáhnout svůj batoh. Matka mu chtěla pomoci, ale spadla rovněž a proud ji strhl.
Hocha vytáhla třiadvacetiletá žena, která jela kolem na koni a začala s jeho oživováním. Chlapec se záhy probral. Matku však dívka vytáhnout nemohla, žena se dostala do válce jezu. Když na místo přijela záchranka a hasiči, museli zastavit stavidlo a proud tělo vynesl ven. Záchranáři po resuscitaci odvezli ženu v bezvědomí do fakultní nemocnice, kde byla napojena na přístroje. Po několika dnech zemřela.

Zákaz nebezpečných školních akcí
Vedení města Nového Jičína chce po tragické události vydat zákaz všech nebezpečných adrenalinových aktivit na jakékoli školní akci. Už na pátek svolalo vedení města mimořádnou poradu ředitelů všech škol, jejichž zřizovatelem je město, kde je chce se zákazem seznámit.
„Zpráva o této tragédii všechny zaskočila. Je nám to velice líto a soucítíme s rodinami, které přišly o své blízké. Musíme udělat vše pro to, aby se takováto neštěstí neopakovala,“ řekl místostarosta Nového Jičína Jaroslav Dvořák (ČSSD).
bed, plk, pem, Právo
Zdroj: http://www.novinky.cz/krimi/235785-tragedie-na-raftech-v-olomouci-ucitelka-skocila-do-vody-pro-zaka-a-sama-take-utonula.html?ref=zpravy-dne
© Wahlgrenis 09.06.2011

O adrenalinu a vůbec adrenalinových sportech mluvím na akcích často.
Dalo by se říci že pokaždé.
Adrenalin funguje jako forma, jak se konfrontovat se strachem.
Ale není pro člověka vůbec nutný.
Naopak.
Adrenalinovými aktivitami hlásí člověk, který se jich účastní, neúctu sám k sobě.
V poslední době narůstá zájem o adrenalinové aktivity, ale je to především z naprosto nefunkčního prožívání běžného života.
Ti, kdo se do takových aktivit pouštějí, si neuvědomují cenu vlastního života, je jim jedno, že by se mohlo něco stát.
Jejich život se odehrává v jiných rovinách, v jiných mantinelech.
Znají smrt z počítačových her, kde mrtvý mockrát vstane a příběh pokračuje dál.
Smrt je ale velice blízko.
Je tady všude kolem nás.
Nikdo si nikdy nemůže být jistý, že jeho se nic takového netýká.
Ve zprávě se uvádí, že se ředitelé škol budou usnášet, že tyto aktivity do budoucna budou zakázány.
Ale proč?
Copak tady nefunguje běžný rozum?
Copak se musí poukazovat na něco tak logického?
Divím se všem zúčastněným...
(Ale pravděpodobně nejen v této škole.)
Rodičům, že takovou akci, která se nejspíš domlouvala na třídní schůzce, svým dětem dovolili...
Třídní učitelce, že s takovým návrhem vůbec přišla...
Řediteli školy, že souhlasil, aby se této akce škola zúčastnila...
Adrenalinové agentuře, která program nabízí pro školy...
Je navíc obrovská odpovědnost školy, pořádá-li takovou akci.
Je to něco jiného než s rodinou na výletě.
Ta odpovědnost je nepředstavitelná.
Učitelka skočila do vody pro žáka, protože si byla vědoma následného postupu, kdyby se nevynořil.
Jenže...
On se ale nevynořil a nevynořila se ani ona...
Tady jsme už daleko za tou hranicí, která by měla být nedotknutelná.
Právě proto, že smrt je tak blízko, nesmíme si s ní zahrávat.
Právě proto bychom měli chodit po špičkách a užívat si úplně jiné věci na školních výletech...
Právě proto...
Ideální by bylo, aby vůbec nikoho nenapadlo podobné akce organizovat.
Ideální by bylo, kdybychom si uvědomili cenu vlastního života.
Ale kdo tohle pochopí?

© Wahlgrenis 10.06.2011

Wahl,
odoslala som Ti mail o zamrznutom pleci a otvorila som si Tvoje stranky...
Nahoda?!
Akurat pises adrenaline o hazardovani so zivotom...
Beha mi mraz po chrbte...
Tyka sa to aj nas?
Moj muz miluje raft, kajak, kanyoning...
Odmieta moje upozornenia, ze mi pridu tieto sporty nebezpecne a nechceme sa raz stat ja vdovou a deti sirotami...
Vtedy sa hneva, ze prehanam, ze je to nebezpecne tak ako aj ine aktivity v zivote..
Stat sa moze vsade nieco.
Po uraze ratal s tym, ze bude po par mesiacoch fit a vrati sa k milovanemu sportu...
Mam casto o neho strach, ked odchadza na vodu...
Je to milujuci otec, avsak tohto sportu sa nechcel nikdy vzdat, ani ked si zalozil rodinu...
Je to otazka priorit alebo by naozaj nebol bez toho vodactva stastny?
Clovek sa aj vnutorne hneval, bal sa, ale aj mu to zaroven chcel dopriat, najma ked sa vracal taky stastny a oddychnuty...
Az na ten posledny raz...
Makulienka 10.06.2011

Škola v Novém Jičíně ztichla, i když byla plná dětí
„Je nám to moc a moc líto, co se stalo paní učitelce a Petrovi. Odpočívejte v pokoji. Budete stále v našich srdcích.“ I takový vzkaz napsali žáci ZŠ Jubilejní své učitelce a spolužáku, která ve čtvrtek při marné záchraně žáka sedmé třídy na školním výletě v Olomouci utonula.
Dnes 11.6.2011 9:11 - Nový Jičín
Desítky zapálených svíček, smuteční kytice a obrázky se vzkazy typu: Děkujeme, paní učitelko, či Je nám to moc líto. To vše leží od pátečního rána pod vyvěšeným černým praporem, na schodech, před novojičínskou školou na Jubilejní ulici.
„Byla moc hodná, často dokázala říct nějakou vtipnou hlášku,“ prozradili okolostojící na adresu pětačtyřicetileté učitelky výtvarné výchovy, která ve čtvrtek zemřela, když chtěla zachránit svého žáka. Oči mnohých teenagerů byly slzavé nebo červené. Vzpomínali i na chlapce, který byl talentovaným hokejovým brankářem. „Byl strašně hodný.“

Byla rázná, ale oblíbená
Atmosféra na bodu mrazu panovala po celý pátek nejen před školou, ale také uvnitř budovy. Tam, kde je jindy slyšet křik a smích, bylo jen ticho, žáci způsobně chodili po chodbách, nikdo se nehonil. „Je to strašné. Když zemře učitel, je to hrozné, ale když vám umře žák, je to mnohem horší,“ svěřil se Ladislav Pospěch, ředitel školy, kterého dvojnásobná tragédie tvrdě zasáhla. Kolegyni s více než 20letou praxí hodnotil jako puntičkářku, která byla rázná, ale oblíbená.
V hlavě se mu stále honí myšlenky, kde se stala chyba. Výlet, nazvaný pořádající firmou Nebe a voda – rafty a lanové centrum, měl být podle něj bezproblémový. „Sjet vodu a pak hned do lanového centra,“ popsal. Spolu s 18 žáky sedmé třídy, z nich byla většina chlapců hokejové třídy, se výletu zúčastnila učitelka a zaměstnankyně školy. Vodu sjížděly čtyři rafty, o bezpečnost se měli starat dva instruktoři. [celá zpráva]
„Poprvé skočil do vytyčeného místa, podruhé ale skočil mimo, a už tam zůstal. Ten instruktor tam prý skončil hned, ale instruktorka byla jen na kraji, asi věděla, že to nedá. Paní učitelka to možná věděla taky, ale riskovala, aby zachránila žáka,“ poukázal Pospěch s tím, že její čin považuje za hrdinský, který by každý neudělal.
Pro Nový Jičín, respektive jeho školy, jsou adrenalinové zážitky zřejmě prokletím. Počátkem června 2009 totiž zahynul při jiné atrakci, zorbingu v Košařiskách u Třince, učitel jiné školy, ZŠ Tyršova, a žák 9. třídy se těžce zranil.
Pavel Karban, Právo
Zdroj: http://www.novinky.cz/domaci/235924-skola-v-novem-jicine-ztichla-i-kdyz-byla-plna-deti.html?ref=zpravy-dne
© Wahlgrenis 11.06.2011

U jezu smrti v Olomouci se už na raftech nejezdí
Tragický školní výlet z minulého čtvrtku, při kterém u jezu na Mlýnském potoku v Olomouci-Řepčíně utonul žák novojičínské základní školy i jeho učitelka, má okamžitý dopad na posílení bezpečnosti při akcích na tomto vodáckém úseku.
Dnes 14.6.2011 4:55 - Olomouc
„Smutné je, že k nějakým opatřením dojde, až když zahynou lidé. V těchto místech se přitom v létě běžně koupe. Přitom stačí, aby se průtok zvýšil třeba o kubík vody za vteřinu, a jez se stane pastí, ze které není úniku,“ charakterizoval nebezpečné místo předseda sdružení Vodácká Morava Martin Linhart.
„Účastníci vodáckých výletů na Mlýnském potoku se k jezu už vůbec nedostanou. Po přenesení raftů do nich znovu nasedají až zhruba čtyřicet metrů pod jezem,“ uvedl Vítězslav Hric, předseda sdružení Rafting Morava, které minulý čtvrtek organizovalo osudný výlet školáků z Nového Jičína.
„Naše akce stále pokračují, i když výletů je mnohem méně. Děláme maximum pro to, aby k takové souhře nepříznivých okolností nikdy nedošlo. Všichni instruktoři byli znovu proškoleni,“ dodal Hric.
Na první pohled nenápadný řepčínský jez, kde k tragédii došlo, je přitom už dlouhou dobu považován za velmi nebezpečné místo. Přesto na zdejší riziko dosud neupozorňuje ani jediná výstražná tabule, tak jako tomu bývá na jiných vodáckých trasách.
To by se mělo po tragédii změnit. Bezpečnostní opatření chystá Povodí Moravy ve spolupráci s Českým svazem kanoistů a vodáckými sdruženími. „Jako první tam budou v nejbližších dnech instalovány výstražné a zákazové tabule. Ty ale mají kvůli vandalismu velmi krátkou životnost,“ poznamenala mluvčí Povodí Moravy Veronika Hrdá.
Počítá se rovněž s umístěním házecí podkovy s lanem a s instalací nového zábradlí u schodů podél jezu. Přibudou i kotvící body pro plavidla záchranářů.
Bedřich Novotný, Právo
Zdroj: http://www.novinky.cz/domaci/236127-u-jezu-smrti-v-olomouci-se-uz-na-raftech-nejezdi.html?ref=zpravy-dne
© Wahlgrenis 14.06.2011

Studenti vyjeli na Aljašku absolvovat kurz přežití, potrhala je medvědice
Medvědice chránící své mládě napadla skupinu studentů, kteří se na Aljašce účastnili kurzu přežití v divočině. Dva sedmnáctiletí mladíci utrpěli těžká zranění a nyní v nemocnici v Anchorage bojují o život, napsala v pondělí agentura AP. Méně vážně zraněni byli dva další účastníci kurzu.
Dnes 25.7.2011 9:16 - Anchorage
Sedmičlenná skupina teenagerů se spolu se třemi instruktory účastnila třicetidenního kurzu v oblasti asi 190 kilometrů severně od aljašského Anchorage, když je v noci ze soboty na neděli napadla medvědice.
V neděli časně ráno celou skupinu i s instruktory z oblasti odvezli záchranáři. Další skupina studentů s instruktory bude pro jistotu odvezena vrtulníkem z místa ležícího asi deset kilometrů od místa útoku.
ČTK
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/239950-studenti-vyjeli-na-aljasku-absolvovat-kurz-preziti-potrhala-je-medvedice.html?ref=stalo-se
© Wahlgrenis 25.07.2011


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.