wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Havel nesouhlasí s demolicí domu v centru Prahy, píše Besserovi


Exprezident Václav Havel nesouhlasí s bouráním domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v centru Prahy. Napsal kvůli tomu ministrovi kultury Jiřímu Besserovi otevřený dopis, který má ČTK k dispozici. Plán na bourání vyvolává vášně. Havel ho přijal s lítostí a obává se toho, jaká "obluda" na místě demolice vyroste.

Dnes 1.6.2011 12:26 - Praha
O zbourání budovy na rohu Opletalovy ulice a Václavského náměstí, který sousedí s hotelem Jalta, rozhodl Besser minulý týden.
Dům je součástí jednoho z nejvýznamnějších prostranství Pražské památkové rezervace, památky světového kulturního dědictví UNESCO, takže rozhodnutí přineslo vlnu nesouhlasu.
Verdikt ministra je ale konečný a nelze se proti němu odvolat.

"Vážený pane ministře, dovolte mi, abych veřejně vyjádřil svůj smutek nad souhlasem, který jste dal ke zbourání domů na Václavském náměstí. Ještě větší než má lítost z bourání je můj strach z obludy, která bude na místě zbořených domů stát. Vím, že na tom nic nezměním, ale zároveň cítím povinnost se ozvat a sdělit Vám svůj názor. Váš Václav Havel," napsala bývalá hlava státu ministrovi.

Zatímco dům bude zbourán, památkově chráněné Jalty se prý chystaná demolice sousedního domu v Opletalově ulici téměř nedotkne.
Stavebními úpravami projde jen dvůr v zadní části stavby.
Provoz hotelu z roku 1958 postaveného v socialisticko-realistickém stylu tak bude zachován.

Besser se rozhodl respektovat doporučení resortní rozkladové komise, která navrhla souhlasit s demolicí nárožního domu, dvorní části hotelu a torza bývalé Akciové tiskárny, jejíž fasáda zůstane zachována.

Nová budova má být postavena v příštích letech.
Podle projektu, který byl zveřejněn v databázi projektů pro posuzování vlivu stavby na životní prostředí, má mít plánovaná novostavba ve tvaru písmene L tři podzemní a devět nadzemních podlaží.
Investorem je firma Václavské náměstí 19 a.s.
Demolici chystá spustit už letos v listopadu.
V novostavbě by měla být dvě podzemní patra vyhrazena pro parkování, ve čtyřech podlažích mají být obchody, ve zbytku kanceláře.
Případ se v úřadech táhne od podzimu 2009, kdy investor požádal magistrát o vydání závazného stanoviska k demolici objektů a k nové výstavbě na jejich místě.
ČTK
Zdroj: http://www.novinky.cz/domaci/235019-havel-nesouhlasi-s-demolici-domu-v-centru-prahy-pise-besserovi.html?ref=stalo-se
© Wahlgrenis 01.06.2011

Pane Václave Havle,
já taky občas píšu otevřené dopisy...
Je to tehdy, když potřebuju něco sdělit, ale v podstatě mě nezajímá, co adresát na moje sdělení řekne.
Je to takový výkřik do tmy, plácnutí do vody...
Za chvíli je zase klid.
Nic se neděje, nic se nezmění.
V tuto chvíli ale vnímám obsah tohoto dopisu za mnohem zásadnější.
Tady totiž verdikt pana ministra kultury vyznívá jako nedotknutelný.
Vyznívá jako poprava nad někým, kdo se nemůže bránit.
Ještě nebyl poslední soud...
Podívejme se na příběh toho domu na Václavském náměstí jeho vlastníma očima.
O čem to je?
Nastal okamžik, kdy má dojít ke změně.
Dům je tady sice už dlouhé roky, stojí zde, má jistou pozici, ale přichází mladíček, mládě bez zkušeností, chce vyhodit tohoto starého muže z trůnu.
Vyklopit ho, znemožnit, zrušit.
Nikdo se nedívá na vazbu k minulosti, na kořeny, které tady byly zapuštěny, na prostor, kam tento dům logicky patří.
Dochází k pomyslnému boji.
Stáří zde stojí s jasnými prioritami, něco vybudovalo, něco má, něco umí, ale přichází mládí, neptá se, co bylo, je to jasná likvidace.
Kosí se to, co zde rostlo.
Starý dům vnímá všechny prožité okamžiky, byly to nádherné chvíle.
Ano, šly tudy dějiny...
Má být toho všeho konec?
Ohlíží se zpět, nechápe, co se má stát.
Zůstává najednou bez všech jistot, jako by zkameněl.
Zásadní chvíle.
Nejsem nemocný, hlásá, uzdravím se, jen potřebuji péči.
Zase se dokážu nadechnout, ještě nechci umřít.
Doufá, že tohle ještě není konec.
Ještě budou další jednání, chytré hlavy se sejdou...
Dům je stranou, nikoho nezajímá, co se v něm odehrává, co nyní cítí.
Je jako na hanbě, jako na hranici.
Nic ale neudělal.
Jen musí zemřít.
Opravdu musí?
© Wahlgrenis 01.06.2011


© Wahlgrenis 01.06.2011

Nový posudek k demolici domu na rohu Václavského náměstí magistrát nepotřebuje
Plánovanou demolici domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice a následnou novostavbu není nutné posuzovat v procesu EIA, který zkoumá vliv stavby na životní prostředí. Rozhodl o tom odbor ochrany prostředí pražského magistrátu. Investor tak může požádat o demolici a stavební povolení.
Dnes 12.7.2011 6:03
O tom bude rozhodovat stavební úřad Prahy 1. Možnost zbourání domu odsouhlasil před časem ministr kultury Jiří Besser, proti je veřejnost i někteří odborníci. Podle zveřejněného závěru nemůže plánovaná stavba při respektování určitých opatření významně ovlivnit životní prostředí a veřejné zdraví.
Během zjišťovacího řízení se k projektu vyjadřovaly mimo jiné vedení hlavního města a Praha 1, na jejímž území budova leží. Zatímco zástupci hlavního města s projektem nesouhlasí, radnice Prahy 1 uvedla, že netrvá na dalším posuzování záměru, a domnívá se, že podmínky pro novostavbu je třeba řešit až během územního a stavebního řízení.
Podle primátorského náměstka Josefa Noska (ODS), který se k záměru vyjadřoval, je předložený návrh na území Pražské památkové rezervace zcela nevhodný. Ale památkáři z pražského magistrátu se záměrem souhlasí, podle nich objekt není v rozporu se zájmy památkové péče.
ČTK
Zdroj: http://www.novinky.cz/bydleni/reality-a-finance/238633-novy-posudek-k-demolici-domu-na-rohu-vaclavskeho-namesti-magistrat-nepotrebuje.html?ref=ostatni-clanky
© Wahlgrenis 12.07.2011


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.