wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Zemětřesení v Japonsku zabilo 1400 lidí, uvádí nová bilance


Zemětřesení v Japonsku a následná devastující vlna cunami si podle nové bilance vyžádaly skoro 1400 mrtvých a nezvěstných. S odvoláním na dnešní sdělení japonské policie to oznámila agentura AFP. Bilance obětí se zřejmě ještě víckrát změní k horšímu.
Dnes 12.3.2011 7:45 - Tokio
Předchozí bilance, kterou policie oznámila v pátek, uváděla nejméně 351 mrtvých, 547 pohřešovaných a skoro 950 raněných. Nejnovější údaje dnes hovoří o nejméně 613 mrtvých, asi 784 zmizelých a 1228 zraněných.
Sobotní japonský tisk hovoří o nejméně 1500 mrtvých. Přes 215 000 lidí přišlo s střechu nad hlavou.
Zemětřesení o síle 8,9 stupně bylo doprovázeno ničivou přílivovou vlnou cunami. Zatím nejsou zprávy, že by mezi postiženými byli Češi. Hmotné škody jsou obrovské.
Zdroj: Novinky.cz
http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/227599-zemetreseni-v-japonsku-zabilo-1400-lidi-uvadi-nova-bilance.html
© Wahlgrenis 12.03.2011

V japonské jaderné elektrárně po výbuchu spadla střecha, uniká radiace
V jaderné elektrárně Fukušima 1 na severovýchodě Japonska, který byl nejvíce poškozen pátečním zemětřesením, se v sobotu zřítila část budovy reaktoru. Už předtím se v areálu ozval výbuch, jehož příčina zatím není jasná. Na televizních záběrech se nad elektrárnou vznáší bílý mrak.
Dnes 12.3.2011 8:27 (Aktualizováno: 12:06 )
Podle japonské televizní stanice NHK bylo při explozi několik zaměstnanců zraněno. Japonská vláda potvrdila únik radiace z této elektrárny.
Podle společnosti Tepco, která elektrárnu provozuje, výbuch nastal po (blíže neupřesněném) otřesu a vzápětí se částečně zřítily zdi a střecha. Tepco na svých webových stránkách označila havárii za velmi vážnou.
Japonské televizní stanice vyzvaly obyvatele pobřežních oblastí, a to i za již evakuovaným desetikilometrovým pásmem, aby se uzavřeli ve svých domovech a neotvírali okna. Pásmo bylo rozšířeno na okruh 20 kilometrů. Doporučují lidem chránit si dýchací cesty mokrými šátky a co nejvíce si zakrýt tělo, aby zabránili styku kůže se vzduchem.
Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve svém prohlášení sdělila, že to byla voda z přívalové vlny tsunami, co poškodilo dieselové generátory. Právě tyto generátory obvykle udržují v chodu chladicí systémy ve fukušimské "jedničce". Poslední bilance zemětřesení hovoří o 1400 mrtvých a pohřešovaných, mezi nimi nejsou podle sdělení českého velvyslanectví v Tokiu žádní Češi.
V okolí elektrárny Fukušima 1 bylo podle agentury AFP naměřeno radioaktivní cesium. V jejím areálu byla podle sdělovacích prostředků také naměřena úroveň radioaktivity tisíckrát vyšší, než jsou běžné hodnoty, a v jejím okolí osmkrát vyšší.
Japonská jaderná agentura zároveň nevylučuje, že v jednom z tamních reaktorů by mohlo nastat tavení palivových tyčí kvůli výpadku chladicího média poškozeného zemětřesením. Problémy s chladicím zařízením ohlásila i druhá fukušimská jaderná elektrárna.
Mluvčí energetické společnosti Tepco nicméně prohlásil, že tavení zatím nenastalo a společnost se snaží doplnit vodu do média na příslušnou úroveň, aby mohl být reaktor chlazen. Pokud by ale k tavení došlo, nikoho neohrozí, protože na 45 000 obyvatel v okruhu deseti kilometrů bylo již evakuováno.
Tepco už také dostala povolení k upuštění části radioaktivní páry, aby se snížil více než dvojnásobně vysoký tlak v havarovaném chladicím systému a předešlo se dalšímu poškození reaktorů.
Problémy s chladícím okruhem na svých třech reaktorech ohlásila dnes i druhá jaderná elektrárna v prefektuře Fukušima, která leží v oblasti postižené zemětřesením a následnou přívalovou vlnou cunami. Odtud žádný únik radioaktivity zaznamenán nebyl. Obyvatelstvo bylo evakuováno v okruhu tří kilometrů od elektrárny.
Podle japonské agentury pro jadernou bezpečnost dostane operátor i této elektrárny příkaz, aby vypustil určité menší množství radioaktivní páry do ovzduší, aby se snížil tlak v zařízení.
Tato jaderná elektrárna Fukušima 2 je asi 12 kilometrů vzdálena od Fukušimy 1; i její vedení už v sobotu dostalo příkaz k upuštění radioaktivní páry.
Elektrárny Fukušima 1 a Fukušima 2 leží severně od Tokia ve vzdálenosti asi 240 kilometrů.
Pro pět jaderných reaktorů v obou elektrárnách platí od soboty kvůli poruchám na chladicích zařízeních výjimečný stav.
Zdroj: Novinky.cz
http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/227600-v-japonske-jaderne-elektrarne-po-vybuchu-spadla-strecha-unika-radiace.html
© Wahlgrenis 12.03.2011

V Japonsku jsou stovky Čechů, spojení je problematické
V Japonsku jsou momentálně stovky českých občanů. Právu to sdělil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Jak doplnil mluvčí české diplomacie Vít Kolář, trvale v zemi žije asi 250 Čechů, o počtu turistů nemá ministerstvo zahraničí přehled.
Dnes 12.3.2011 8:57
Podle odhadů AČCKA Japonsko ročně navštíví asi 5 tisíc českých turistů. Nejpostiženější oblast, prefekturu Mijagi s centrem ve městě Sendai, čeští turisté podle Okamury naštěstí příliš nevyhledávají.
V Japonsku však pobývají také studenti na výměnných pobytech, lidé ze smíšených manželství i čeští vědci. „Víme, že je tam zhruba 250 dlouhodobě žijících Čechů, a pak je tam řada turistů, jejichž počet neznáme,“ doplnil pro Právo Kolář. „Nedovolal se nám nikdo, ale to je tím, že je tam noc a špatně fungují mobily,“ vysvětlil.

Filharmonici jsou v pořádku
V zemi je na turné Česká filharmonie, její členové jsou ale podle zprávy ČTK všichni v pořádku. V době zemětřesení byli na jihu země mimo nebezpečnou oblast. Filharmonici však kvůli katastrofě zrušili koncert v Kawasaki, plánovaný na 19. března.
Právu se podařilo dovolat Tomáši Vostrému, zástupci české velvyslankyně v Tokiu. „Zastihl jste mě na letišti Narita asi 60 km východně od metropole, jsem tu už několik hodin a nemohu se dostat zpátky do Tokia, protože jsou uzavřené dálnice,“ popsal tíživou situaci.
„Nejdou telefony. Dovolal jste se mi nějakým zázrakem, nemám tedy bohužel informace o našich případných občanech v nouzi,“ uvedl Vostrý. Pak se hovor přerušil.
Michael Švec, Právo
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/227594-v-japonsku-jsou-stovky-cechu-spojeni-je-problematicke.html
© Wahlgrenis 12.03.2011

Byly to nejdelší minuty v životě, popsala Češka zemětřesení v Tokiu
Češka Kateřina Mijazawová žije jako biochemička v Tokiu osm let. V okamžiku, kdy otřesy poprvé udeřily plnou silou, se právě chystala vyrazit na nákup. „Krásný jarní den, venku svítilo slunce. Zrovna jsem hledala kreditku, abych se vydala do supermarketu, když z psacího stolu začaly padat věci na zem,“ vylíčila po Skype Právu.
Dnes 12.3.2011 6:49 - Tokio
Zpočátku se všechno jen tak lehce zachvělo, následovala asi dvouminutová pauza. „Najednou se ale začaly hýbat stěny. Dům začal létat zleva doprava a zpátky,“ vybavuje si. Kateřina se spolu s osmiletou dcerkou vrhly na zem. „Trvalo to tak půldruhé minuty – ale měla jsem pocit, že jsou nejdelší v mém životě, to mi věřte.“
Haičikó Nakada (38), grafik reklamní agentury Seidžikó z Tokia, takové otřesy jako v pátek ještě nikdy nezažil. Nejdřív si myslel, že to bude obvyklé lehké zemětřesení. „Asi deset sekund před otřesy nám nahlásili, že se blíží zemětřesení třetího stupně,“ svěřil se webu listu The Japan Times.

„Bral jsem schody po dvou“
Když však na něj v kanceláři začaly padat věci – což se normálně neděje, popadl brýle, mobil, iPad a snažil se vyběhnout z budovy. „Kolega na mě křičel: San ja nai, deshou? (Tohle není třetí stupeň, že jo?),“ popsal další vteřiny.
„Ze čtvrtého patra jsem bral schody po dvou. Nevěděl jsem, jestli dům spadne, nebo ne. Namířil jsem si na nejrozlehlejší prostranství v okolí – na velké parkoviště, kde je největší pravděpodobnost, že mi nic nespadne na hlavu.“ Jeden předem určený kolega pak spočítal, že jsou všichni venku, a šel to nahlásit.
„Nefunguje doprava, stojí metro, taxíků je najednou všude málo. Řada kolegů se vydala pěšky domů. Jiným je jasné, že budou muset nocovat třeba na nádraží ve v městské galerii, protože se do domovů přes celé Tokio prostě nedostanou,“ uzavřel Nakada.
vpl, Právo
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/227595-byly-to-nejdelsi-minuty-v-zivote-popsala-ceska-zemetreseni-v-tokiu.html
© Wahlgrenis 12.03.2011

Zemětřesení v Japonsku bylo šesté nejsilnější v novodobé historii
Japonsko v pátek zasáhlo zemětřesení o síle 8,9 stupňů Richterovy škály. To je šestá nejvyšší hodnota otřesů země v novodobé historii.
Včera 11.3.2011 17:48
Novodobá historie zemětřesení se měří od roku 1900. To nejsilnější postihlo v roce 1960 Chile, dosáhlo úrovně 9,5 stupně. Tehdy při něm zemřelo asi šest tisíc lidí.
Podle počtu obětí bylo nejtragičtější zemětřesení v roce 2004 v Indonésii o síle 9,1 stupně. Zemřelo čtvrt miliónu lidí. Většinu obětí měla na svědomí následná vlna tsunami.

Největší zemětřesení
1960 Chile; 9,5 stupně Richterovy stupnice
1964 Aljaška; 9,2 stupně Richterovy stupnice
1957 Aljaška; 9,1 stupně Richterovy stupnice
1952 Rusko; 9 stupňů Richterovy stupnice
2004 Indonésie; 9 stupňů Richterovy stupnice
2011 Japonsko 8,9 stupně Richterovy škály
Zdroj: BBC / Los Angeles Times

Právě vlny mívají na svědomí většinu obětí u velmi silných otřesů. Po moři se dostanou i do míst, kde není po otřesech ani památka. Například tsunami vyvolaná otřesy v Indonésii doputovala až na africké pobřeží.
Vůbec nejničivější zemětřesení v historii lidstva se podle záznamů datuje do roku 1556. Postihlo území dnešní Číny. Síla byla asi 8,3 stupně Richterovy škály, při tragédii zemřelo 830 000 lidí.
Novinky.cz
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/227538-zemetreseni-v-japonsku-bylo-seste-nejsilnejsi-v-novodobe-historii.html
© Wahlgrenis 12.03.2011

Japonsko postihla největší katastrofa od konce války. Mrtvých až 10 tisíc
Páteční mohutné zemětřesení a tsunami způsobilo Japonsku největší katastrofu od druhé světové války. V neděli to řekl premiér země Naoto Kan. Podle policie může být mrtvých jen v nejhůře postižené prefektuře Mijagi deset tisíc. Ostrov se posunul o 2,5 metru, zemská osa byla vychýlena o nejméně 10 centimetrů. Nadále hrozí výbuch jaderné elektrárny Fukušima.
Dnes 13.3.2011 13:15 - Tokio (Aktualizováno: 14:37 )
„Toto zemětřesení a tsunami a rovněž situace okolo jaderných bloků přinesly zřejmě nejtěžší útrapy od těch, které jsme zažily během padesáti let po druhé světové válce. Zda je překonáme, to závisí na každém z nás,“ prohlásil premiér Kan.
Čtvrt miliónu lidí připravily živly o domovy. Po zemětřesení z pátku následovalo více než 140 dalších otřesů, které pokračovaly i v neděli. Nespočet mělo sílu 6 stupňů Richterovy škály.
V postižených oblastech se v obchodech a na čerpacích stanicích tvoří fronty. Statisíce domácností jsou bez proudu. Nadále hrozí výbuch v jaderné elektrárně Fukušima 1, kde se v sobotu zřítila část budovy. Přehřívají se tam dva reaktory, které odborníci ochlazují mořskou vodou.
Americký list Los Angeles Times upozornil, že ale ani zemětřesení neotřáslo vybraným chováním Japonců.
Novinky.cz
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/227639-japonsko-postihla-nejvetsi-katastrofa-od-konce-valky.html
© Wahlgrenis 13.03.2011

Zemětřesení v Japonsku zkrátilo páteční den
Zemětřesení s epicentrem na pobřeží Japonska mělo kromě ničivého tsunami ještě jeden důsledek, jehož si však běžný člověk určitě nevšiml – zkrátilo páteční den.
Dnes 13.3.2011 19:54 - Tokio
Geofyzik Richard Gross, který pracuje pro americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), vypočítal, že rotace Země se v daný okamžik zrychlila o 1,6 mikrosekundy.
Tento jev měl na svědomí přesun zemské masy při otřesech půdy s magnitudou 8, 9. Jedna mikrosekunda je jednou milióntinou sekundy.
K podobné situaci, i když ne tak „výrazné“, došlo i loni při otřesech v Chile. „V nedávné historii nejvíc zkrátilo den zemětřesení na Sumatře v prosinci 2004 – ubralo dnu 6, 8 mikrosekundy,“ upozornil Gross.
Ostrov Honšú, na němž leží zřejmě nejvíce postižená prefektura Mijagi, se posunul o 2,5 metru, zemská osa byla vychýlena o nejméně 10 centimetrů.
Japonsko leží v oblasti s velkou seizmickou aktivitou. Každoročně je zde zaznamenána asi pětina ze všech světových zemětřesení o síle šesti a více stupňů Richterovy stupnice. Přesto byl v novodobé historii Japonska až na výjimky obvykle zaznamenán jen minimální počet obětí.
V uplynulých 100 letech Japonsko zasáhlo nejničivější zemětřesení v září 1923, kdy otřesy v okolí měst Jokohama a Tokio o síle 7,9 stupně Richterovy škály a následné záplavy pohřbily 143 000 lidí (podle neoficiálních zpráv si katastrofa vyžádala 300 000 obětí), uvádí ČTK.
Zemětřesení v Japonsku by mohlo stát pojišťovny téměř 35 miliard dolarů (zhruba 610 miliard Kč). Uvedla to v neděli společnost AIR Worldwide, která se zabývá dopady přírodních katastrof. Tato suma se téměř vyrovná částce, o kterou pojišťovny v loňském roce připravily všechny katastrofy na světě, napsala agentura Reuters.
AIR Worldwide odhaduje pojistné škody způsobené japonským zemětřesením na 14,5 až 34,6 miliardy dolarů. Odhad ukazuje, že zemětřesení by mohlo být z hlediska pojistných škod zdaleka nejdražší v moderní historii. Firma upozornila, že tento odhad je předběžný a že nezahrnuje potenciální jaderné škody.

Zemětřesení
Richterova škála
Mikro (méně než 2,0) - Mikrozemětřesení, nepocititelné.
Velmi malé (2,0 až 2,9) - Většinou nepocititelné, ale zaznamenatelné.
Malé (3,0 až 3,9) - Často pocititelné, nezpůsobující škody.
Slabé (4,0 až 4,9) - Citelné třesení věcí uvnitř domů, drnčivé zvuky. Významné škody nepravděpodobné.
Střední (5,0 až 5,9) - Může způsobit velké škody špatně postaveným budovám v malé oblasti. Pouze drobné poničení dobře postaveným budovám.
Silné (6,0 až 6,9) - Může ničit až do vzdálenosti 100 km.
Velké (7,0 až 7,9) - Může způsobit vážné škody na velkých oblastech.
Velmi velké (8,0 nebo větší) - Může způsobit vážné škody i ve vzdálenosti stovek kilometrů.

Největší zemětřesení
1960 Chile; 9,5 stupně Richterovy stupnice
1964 Aljaška; 9,2 stupně Richterovy stupnice
1957 Aljaška; 9,1 stupně Richterovy stupnice
1952 Rusko; 9 stupňů Richterovy stupnice
2004 Indonésie; 9 stupňů Richterovy stupnice
2011 Japonsko 8,9 stupně Richterovy škály
Zdroj BBC / Los Angeles Times
vpl, Novinky, CNN, Právo
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/227642-zemetreseni-v-japonsku-zkratilo-patecni-den.html
© Wahlgrenis 14.03.2011

Zemetrasenie, výbuchy, cunami... najhoršie chvíle Japonska od vojny
Dnes 13.3.2011 21:00
Sú to najhoršie chvíle našej krajiny od konca druhej svetovej vojny. Prosím, pomôžte pri jej obnove. To sú slová japonského premiéra po tom, ako krajinu vychádzajúceho Slnka zasiahli zemetrasenia, vlny cunami, explodovala jadrová elektráreň aj sopka...
V nedeľu ráno krátko pred pol jedenástou miestneho času (2:26 SEČ) zasiahlo Japonsko ďalšie zemetrasenie, tentokrát s magnitúdou 6,2!
Epicentrum bolo pri východnom pobreží krajiny na mieste vzdialenom 111 kilometrov na východ od Tokia, v ktorom sa triasli budovy a obyvatelia vybiehali do ulíc. Východ ostrova Honšú sa okolo piatej ráno zachvel štyrikrát.
Podľa japonskej polície môže počet obetí zemetrasenia a následných vĺn cunami dosiahnuť až 10 tisíc! A to len v prefektúre Mijagi, ktorá bola prírodnými katastrofami najhoršie zasiahnutá. Oficiálne je počet potvrdených obetí 1596. Nezvestných ostáva niekoľko desiatok tisíc ľudí.
Podľa Národného inštitútu pre geofyziku a vulkanológiu vychýlilo zemetrasenie zemskú os o 25 centimetrov, pritom ostrov Honšú bol posunutý až o 2,4 metra.
Explózia v jadrovej elektrárni, radiácia zasiahla 160 ľudí!
VAROVANIE: Hrozia ďalšie explózie, necestujte do Japonska!
Príbeh strateného mesta Minamisanriku: Zachránení si zúfajú
Čo povedať k japonskej katastrofe...
Keď som sa pozeral na noviny, aká katastrofa sa udiala, tak som nevedel, čo povedať. Dúfajme, že sa im tam nejako pomôže...
Meteorológovia hlásia ďalšie zemetrasenia
Japonskí meteorológovia varujú pred ďalšími otrasmi a následnými cunami. Tie by mohli japonské pobrežie zasiahnuť počas nasledujúcich dní. Zemetrasenie by pritom mohlo dosiahnuť silu až 7,0!
Zdroj: http://udalosti.noviny.sk/zo-zahranicia/13-03-2011/prva-sprava-japonsko-zasiahlo-dalsie-zemetrasenie.html
© Wahlgrenis 14.03.2011

Na jihu Japonska se probudila sopka, chrlí popel a kamení
Na japonském ostrově Kjúšú vzdáleném asi 1500 kilometrů od epicentra pátečního zemětřesení se probudila sopka Shinmoedake. Vulkán chrlí popel a kameny. Začal být opět aktivní po několika týdnech nečinnosti.
Dnes 13.3.2011 17:44 - Tokio (Aktualizováno: 18:32 )
Varování o aktivitě sopky vydala tamní meteorologická agentura. Ostrov se nachází na jihu Japonska.
Stále není jisté, zda tyto sopečné erupce mají nějakou souvislost s devastujícím zemětřesením a tsunami, které jsou jednou z nejhorších katastrof země vycházejícího slunce v jejích dějinách.
Sopka se probudila opět po více než 50 letech již v lednu tohoto roku. Japonsko leží v tzv. ohnivém kruhu, tedy oblasti, kde jsou seizmicky aktivní zóny, ve kterých jsou zemětřesení a sopečné erupce častými jevy.
Kjúšú je třetí největší japonský ostrov a leží nejjižněji a nejzápadněji ze čtyř hlavních ostrovů. Je považován za kolébku japonské civilizace. Obývá jej 13 miliónů lidí. Jeho rozloha je 35 640 km čtverečních.
vm, Novinky
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/227655-na-jihu-japonska-se-probudila-sopka-chrli-popel-a-kameni.html
© Wahlgrenis 14.03.2011

V japonské jaderné elektrárně vybuchl vodík
V hale třetího reaktoru jaderné elektrárny Fukušima 1 vybuchl v pondělí vodík. Exploze si vyžádala jedenáct zraněných. Jeden utrpěl vážná zranění. Vláda i energetická společnost Tepco potvrdily, že vnitřní obálka reaktoru zůstala očividně neporušena. Je to už druhá exploze v této jaderné elektrárně. Chlazení přestalo fungovat i u druhého reaktoru.
Dnes 14.3.2011 7:15 - Tokio (Aktualizováno: 10:52 )
Na záběrech televize NHK se nad reaktorovou budovou číslo 3 ve Fukušimě 1 vznášejí těžká mračna dýmu. V elektrárně se už v sobotu po výbuchu zřítila část budovy haly reaktoru 1. Technici se tam snaží zabránit roztavení jádra reaktoru jeho chlazením mořskou vodou.
Japonské finanční noviny Nikkei ale varovaly, že roztavení je po explozi možné. Citovaly společnost Tepco, která ji provozuje. Výbuch je dáván do souvislosti s následným otřesem o síle 6,2 stupně.
Vláda uvedla, že velín elektrárny je nepoškozen a pravděpodobnost úniku radioaktivity je nízká.
"Reaktorová budova byla výbuchem poškozena, ale bezpečnostní obal reaktoru zůstal nepoškozen. Velín třetího bloku elektrárny zůstal funkční," oznámila v pondělí MAAE ve Vídni s odvoláním na informace japonských oficiálních míst.

Chlazení nefunguje u tří reaktorů
Společnost Tepco po explozi oznámila, že také na druhém reaktoru fukušimské elektrárny se porouchalo chlazení. U reaktorů 1 a 3 se podobná závada objevila již dříve; postupně vedla k nejaderným explozím materiálu v těchto reaktorových budovách.

Jak pomoci Japoncům
Česká pobočka Armády spásy informovala Novinky, že kvůli katastrofě v Japonsku otevřela sbírku na pomoc obětem. Výtěžek předá pobočce Armády spásy v Japonsku. Přispět lze zasláním SMS zprávy ve tvaru DMS ARMADASPASY na číslo 87 777 nebo převodem peněz na účet sbírky 475 335 533/0300, variabilní symbol 222.
Sbírku zahájil také Český červený kříž. Jeho složky již od pátku operují přímo v terénu, informoval Novinky. Dary mohou zájemci směřovat na účet 222826/5500, variabilní symbol 999.
Guvernér Tokia po dnešní druhé explozi v elektrárně Fukušima 1 nařídil měření úrovně radiace v metropoli. Fukušima 1 je od miliónového hlavního města vzdálena asi 240 kilometrů severovýchodně.

Kvůli několika menším únikům radiace oznámil v pondělí Singapur, že bude testovat japonské potraviny na úroveň radioaktivity. Prioritu bude mít testování čerstvých potravin. Z Japonska se do Singapuru dováží ovoce, zelenina, maso a mořské ryby.

Další silné zemětřesení
Podle televize NHK postihlo další zemětřesení japonskou metropoli krátce po 10:00 místního času (02:00 SEČ) intenzitou 6,2 stupně Richterovy škály.
Epicentrum zemětřesení se nacházelo 140 kilometrů od Tokia směrem k jaderným komplexům ve Fukušimě.
O obětech ani škodách v Tokiu nejsou zatím k dispozici žádné informace, informovala agentura DPA. Otřesy byly podle zpravodajky této agentury cítit i na mezinárodním letišti Narita u Tokia.
Úřady vydaly nové varování před ničivou vlnou tsunami, pak je ale odvolaly.
V pátek zasáhlo Japonsko zemětřesení o síle 8,9 stupně, které spolu s mohutnou tsunami zničilo stovky kilometrů dlouhý pás severovýchodního pobřeží ostrova Honšú. Oficiální údaje zatím hovoří o více než 1400 mrtvých, skutečný počet obětí může ale překročit 11 000. Podle nejnovějších zpráv bylo v pondělí na pobřeží v prefektuře Mijagi nalezeno 2000 mrtvých těl.
aš, Novinky, ČTK, DPA, BBC
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/227666-v-japonske-jaderne-elektrarne-vybuchl-vodik.html
© Wahlgrenis 14.03.2011

Japonce odnesla tsunami 16 km do moře, po dvou dnech ho zachránil torpédoborec
Do vzdálenosti 16 kilometrů od břehu byl po úderu odnesen šedesátiletý Japonec Hiromicu Šinkawa. Dva dny se držel trosek střechy svého domu, který tsunami odnesla. Nakonec ho vylovil torpédoborec, uvedl list Metro.
Dnes 8:23 - Tokio (Aktualizováno: 9:28 )
Poté, co ho vytáhli na palubu záchranného člunu, popsal svůj příběh. Tsunami udeřila, když se se svou ženou vracel do domku ve městě Minami Soma po pátečním zemětřesení.
Uvedl, že už propadal zoufalství: „Minulo mne několik helikoptér a lodí, ale žádná mne nespatřila. Myslel jsem si, že nastal poslední den mého života.“
Šťastná záchrana ale má i svou odvrácenou stránku. Tsunami odnesla i jeho ženu. Tu ale už niko neviděl.
Takřka zázračně zachráněných je více. Tři starší lidé byli nalezeni živí v rozdrceném autě, s nímž mrštila přívalová vlna. Další žena se udržela ve větvích stromu, a pak jí šanci na život nabídla podlahová rohož plovoucí kolem ní. Rychlé proudy s ní smýkaly kolem mnoha domů. Její dceru odnesla voda a zůstává mezi pohřešovanými.
Obětí rapidně přibývá
Počet obětí pátečního zemětřesení v Japonsku a následné tsunami v pondělí dále vzrostl. V provincii Mijagi bylo v pondělí nalezeno 2000 těl, uvedla japonská agentura Kjódó. Pokud bude zpráva potvrzena, počet obětí se více než zdvojnásobí. Oficiální údaje naposledy uváděly 1720 mrtvých a 1962 zraněných, píše CNN.
Asi tisíc obětí bylo nalezeno na poloostrově Odžika, který leží v prefektuře Mijagi, dalších tisíc bylo nalezeno ve městě Minami Sanriku, kde je mnoho nezvěstných.
"Nezvěstná je mimo jiné polovina obyvatel sedmnáctitisícového města Minami Sanriku v provincii Mijagi,“ uvedl tamní velitel policie Naoto Takeuči, který dodal, že "není pochyb, že počet obětí půjde do desítek tisíc“.
Agentura Džidži uvedla s odvoláním na policii, že jen ve městě Onagawa bylo nalezeno už 1000 těl obětí.
aš, Novinky
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/227673-japonce-odnesla-tsunami-16-km-do-more-po-dvou-dnech-ho-zachranil-torpedoborec.html
© Wahlgrenis 14.03.2011

Fukušimou otřásl výbuch u dalšího reaktoru, šíří se radiace
Japonskou jadernou elektrárnou Fukušima 1 v úterý otřásl další, v pořadí už třetí výbuch. Tentokrát exploze nastala u druhého reaktoru a zřejmě poškodila jeho tlakovou nádobu. Problémy jsou také u reaktoru 4, který začal hořet. Japonská vláda varovala, že radiace dosahuje nebezpečných hodnot až do vzdálenosti 30 kilometrů od elektrárny.

Havárie ve Fukušimě
- exploze byly zaznamenány u tří reaktorů
- čtvrtý reaktor hoří
- tlaková nádoba u reaktoru č. 2 je poškozena
- míra radiace v elektrárně narostla na čtyřnásobek
- lidé jsou evakuováni z okruhu 20 kilometrů
- Američané naměřili radiaci sto kilometrů od elektrárny
- lidé žijící v okruhu 30 kilometrů mají zůstat doma a chránit si ústa vlhkými rouškami
Dnes 15.3.2011 6:50 - Tokio
Premiér Naoto Kan vyzval Japonce žijící do 30 kilometrů od elektrárny, aby z preventivních důvodů nevycházeli z domu.
Existuje nebezpečí dalšího úniku.
Francouzská ambasáda v Tokiu vydala varování, že by nízká úroveň radiace mohla zasáhnout i japonskou metropoli. Během úterý se totiž otočil vítr a nyní fouká ze severu, směrem od Fukušimy k Tokiu.

Nebezpečná radiace
Mluvčí vlády Jukio Edano varoval, že radioaktivita, která unikla z reaktorů 2 a 4, je velmi nebezpečná. "Mluvíme tu o úrovních, které mohou ohrozit lidské zdraví," řekl. Edano však zdůraznil, že s rostoucí vzdáleností od elektrárny je úroveň radiace nižší.
"Existuje nebezpečí dalšího radioaktivního úniku," varoval však premiér Kan. Provozovatel elektrárny, tokijská společnost Electric Power uvedla, že míra ozáření za hodinu je v okolí elektrárny osmkrát vyšší než horní povolená hranice pro celý rok.
Vrtulníky americké armády zaznamenaly radiaci téměř sto kilometrů od místa. Odborníci pro deník The New York Times navíc upozornili, že vypouštění radioaktivní páry z poškozených reaktorů může trvat týdny i měsíce.

Výbuch v jaderné elektrárně v Japonsku
V elektrárně poškozené pátečním zemětřesením a následnou vlnou tsunami došlo už v uplynulých dnech ke dvěma explozím vodíku v budovách reaktorů 1 a 3. Po úterním výbuchu v reaktoru 2 uniklo podle japonské vlády omezené množství radioaktivity. Část zaměstnanců elektrárny byla z preventivních důvodů evakuována, asi 50 jich tam ale zůstává.
Problémy ve Fukušimě způsobila vlna tsunami vyvolaná zemětřesením o síle téměř devět stupňů Richterovy škály. Ničivá vlna vyřadila z provozu chladicí systém elektrárny. Reaktory se proto začaly přehřívat a technici se je snaží chladit mořskou vodou.
Japonsko čelí nejen jaderné, humanitární, ale i ekonomické krizi. Japonské akcie se propadly o více než deset procent a podle odborníků oslovených agenturou Reuters přijde obnova oblastí na nejméně 180 miliard dolarů (3,1 biliónu korun).
Novinky, ČTK
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/227786-fukusimou-otrasl-vybuch-u-dalsiho-reaktoru-siri-se-radiace.html
© Wahlgrenis 15.03.2011

Milá Wahlgrenis,
tohle už nemůžu nenapsat.
Po páteční "osobní tsunami" a následné zemětřesení v Japonsku....
Narazila jsem na video , a také mi nedalo podívat se na stránky Petra Chobota.
Má tam článek Interview pro Japonsko , není uveden datum, já ho četla v pátek, dalo by se napsat něco tu nesedí, ale zcela jistě zapadá.....

Posílám okopírovaný text z Interwiev pro Japonsko:
Máš nějaký konkrétní vzkaz, něco, co bys rád sdělil Japoncům?
Rád bych vzkázal lidem, aby se v současné době pokud možno soustředili na vědomou akumulaci čisté energie z vesmíru a na vysílání této energie do míst, která jsou nyní nestabilizovaná a napadená temnými programy. Japonsko je v současné době zásobeno obrovským množstvím čisté, zářivé energie z vyšších kosmických zdrojů. Je potřeba, aby co nejvíce lidí akumulovalo tuto energii a vysílalo ji do prostoru kolem Japonska - v těchto dnech a týdnech pak především na korejský polostrov a do prostoru Číny. Japonsko se může stát doslova záchranou pro celou tuto část planety. Lidská mysl má obrovskou sílu a pokud je správně nasměrována, dokáže změnit vše negativní v pozitivní. V současné době se síly, které se snaží zmařit šanci na vibrační vzestup lidstva, budou soustřeďovat na mozky a vědomí těch nejslabších lidských jedinců a skrze ně se budou snažit na poslední chvíli rozpoutat války a vytvářet emocionální napětí a atmosféru strachu. Tím, že vyšleme na korejský polostrov proudy láskyplné energie, zabráníme eskalaci konfliktu, který je zde uměle rozdmýcháván jen proto, aby v této části planety klesly vibrace. Nelze dopustit jakýkoliv vojenský střet v tomto regionu, s ním spojenou kontaminaci moře a možné použití biologických a nukleárních zbraní. Právě o toto se dnes síly, které chtějí zbrzdit vibrační vzestup lidstva, ze všech sil snaží. Během tohoto měsíce je možné planetu ještě destabilizovat, protože na časové ose existují vhodná „okna“, skrze která mohou do lidského vývoje vstupovat agresivní negativní síly z nízkovibračních světů. Temný energetický mrak na Blízkém východě byl úsilím sil Světla rozbit, a proto tuto oblast nelze použít jako vhodný spouštěč rozsáhlejšího konfliktu. Proto se negativní síly přesunuly do oblasti jihovýchodní Asie a zde – skrze působení na vybrané jedince – se snaží vyeskalovat napětí. Tyto síly potřebují „vhodné lidské antény“, aby mohly své záměry uskutečnit. Představme si, že obalujeme vládní i vojenské představitele Číny, Jižní a Severní Koreje vrstvou zářivého zlatobílého světla, která odráží negativní jemnohmotné vlivy. Vše ovšem dobře dopadne – jsme velmi silné bytosti a propojíme-li se vnitřně s Absolutnem a s vyššími světy, není zde nic, co bychom nedokázali překonat.

Lie 15.03.2011

Wahl,
a ještě něco Vám připíši z diskuzí k zemětřesení v Japonsku:
Už jste to jistě taky slyšeli:
11.9.2001 - útok na dvojčata v NY
11.3.2011 - Japonsko, zemětřesení a ničivá tsunami
Tedy sečteno: 22. 12. 2012 ...(jasně muselo by to být 4012, ale prý se mají sečíst jen 01 11
A zajímavý postřeh jedné diskutující:
Romana Forchova, Kostelec n.O.
Pátek, 11.března 2011, 13:31:39 | Souhlasím | Nesouhlasím | +13
Souvislost zemětřesení s úhynem ryb v King Harbor Marina u Redondo Beach
Když v úterý ve zprávách hlásili ohromný úhyn ryb v King Harbor Marina u Redondo Beach a různí vědci to vysvětlovali podivnými hypotézami, hned jsem řekla, že v Japonsku bude hodně silné zemětřesení. Když se podíváte na mapu, je to přesně na stejné rovnoběžce na protilehlých stranách Severního Pacifiku... Asi budu čarodějnice.
Lie 15.03.2011

Tokio se bojí radioaktivního mraku, lidé vykupují obchody
Japonské hlavní město zachvátila panika a obavy z příchodu radioaktivního mraku z jaderné elektrárny Fukušima 1, kde po pátečním zemětřesení došlo ke čtyřem výbuchům u reaktorů a únikům radiace. V úterý se vítr stočil právě směrem k metropoli na jihozápadě. Radiaci zaznamenali i na Dálném východě.
Dnes 15.3.2011 10:46 - Tokio
Nejprve varovala francouzská ambasáda v Tokiu, že by vítr mohl v brzkých hodinách do města přivát radioaktivní částice, a následně několik dalších zastupitelských úřadů vyzvalo občany, aby raději zůstali doma, turisté zkrátili svůj pobyt v zemi. Některé mezinárodní společnosti zvažují přesun za Tokio.
Lidé buď opouštějí Tokio, anebo alespoň skupují zboží z obchodů. Agentura Reuters popsala situaci ve vícepodlažním obchodním domě Don Quixote ve čtvrti Ropongi, jenž má nepřetržitě otevřeno.
Obchody už nemají na skladech rádia, baterky, různé nádoby s palivem, spacáky ani svíčky.

Čeští filharmonici chtěli domů
Tokio mezitím opustila Česká filharmonie a přesunula se do prefektury Išikawa na západním pobřeží. „Někteří chtěli po zemětřesení zpět domů, ale je v podstatě nemožné sehnat stovce lidí letenku,“ citovala stanice NBC Hitomiho Sakumu, jenž filharmoniky v hlavním městě doprovázel.
V Tokiu naměřili zvýšenou radiaci, ale podle vlády tyto hodnoty nepředstavují zdravotní riziko, ačkoliv například v Sajtamě u Tokia byly 40krát vyšší. Vědci upozorňují, že částice jsou cestou k Tokiu rozptýleny, čemuž by silnější vítr jen dopomohl. Meteorologové navíc 12 miliónů obyvatel hlavního města uklidňují, že se ještě v průběhu dne zřejmě vítr stočí více na západ. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) navíc v průběhu úterý uvedla, že míra radiace poklesla.
Radiace unikla do atmosféry opakovaně po čtyřech výbuších v jaderné elektrárně Fukušima 1 na východním pobřeží 240 kilometrů na sever od hlavního města. Naměřili ji i na ruském Dálném východě, konkrétně ve Vladivostoku, jenž je od elektrárny vzdálen 800 kilometrů. Naměřené hodnoty nepředstavovaly zdravotní riziko, uvedlo tamní ministerstvo vnitra.
Novinky
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/227823-tokio-se-boji-radioaktivniho-mraku-lide-vykupuji-obchody.html
© Wahlgrenis 15.03.2011

Japonsko zasáhly další otřesy o síle šesti stupňů Richtera
Japonsko zasáhly v úterý v odstupu tří minut další silné otřesy. Jeden z otřesů měl podle předběžných odhadů sílu přes 6,2 stupně Richterovy škály, uvedla AP s odvoláním na americký geologický úřad. Druhý měl pak sílu šesti stupňů.
Dnes 15.3.2011 15:32 - Tokio (Aktualizováno: 17:25 )
První otřes zasáhl už tak zdevastovanou Fukušimu, kterou zpustošilo minulý pátek zemětřesení o síle 8,9 stupně.

Epicentrum 120 km od Tokia
Podle japonské televize zasáhlo druhé zemětřesení střední Japonsko a epicentrum mělo na východě v prefektuře Šizuoka mezi městy Šizuoka a Kofu asi 120 kilometrů od Tokia. Ohnisko leželo v hloubce deseti kilometrů.
"Rychlovlaky po celé Šizuoce jsou mimo provoz kvůli zemětřesení o síle šesti stupňů," komentují situaci obyvatelé postižené oblasti na serveru BBC. Hlášeny jsou výpadky dodávek proudu. Hoří také jedno nádraží. Jaderná elektrárna v Šizuoce vyvázla nepoškozena.
Šizuoka se nachází asi 150 kilometrů západojihozápadně od Tokia na východním pobřeží ostrova Honšú. Páteční zemětřesení ale zasáhlo ostrov Honšú severovýchodně od Tokia.

Oficiální počet obětí překročil 3000
Zemětřesení mohlo ještě více prohloubit škody, které se odhadují na 180 miliard dolarů, což jsou tři procenta HDP. Japonsko přitom mělo deficit ve výši 200 procent HDP, což je více, než má kterákoli jiná vyspělá země.
Podle japonské televize NHK počet obětí už překročil 3000. Prefektura Mijagi uvádí 1619 mrtvých, Iwate 1193, Fukušima 506, Aomori tři.
Další desítky obětí jsou hlášeny z oblasti Kanto, kde leží hlavní město. V Tokiu je sedm mrtvých a v Ibaraki 19. Očekává se však, že skutečná bilance mrtvých bude ještě tragičtější.

Panika kvůli radiaci
Japonce stále děsí možné následky explozí v jaderné elektrárně Fukušima 1. Úniky radiace byly naměřeny nejen v okolí elektrárny, kde byl 400krát překročen limit, ale i v samotném Tokiu, kde byly hodnoty radiace 10krát vyšší než obvykle.
Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se octla v plamenech nádrž s vyhořelým palivem v reaktoru eletrárny Fukušima 1, a radioaktivita tak unikala přímo do ovzduší.
Podle MAAE ale úroveň radiace v elektrárně po prudkém zvýšení klesla. Na 800 zaměstnanců již bylo evakuováno, asi 50 jich tam zůstává. V okruhu 30 kilometrů od Fukušimy 1 zavedly úřady bezletovou zónu.
V Tokiu podle expertů úroveň radiace klesá, přesto se mnoho lidí chystá město opustit.
Novinky
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/227886-japonsko-zasahly-dalsi-otresy-o-sile-sesti-stupnu-richtera.html
© Wahlgrenis 15.03.2011

V poškozené elektrárně rekordně vzrostla radiace, evakuovali zaměstnance
V poškozené jaderné elektrárně Fukušima 1 ve středu nebezpečně vzrostla míra radiace a vedení dočasně odvolalo všechny zaměstnance, informovala televize SkyNews. Agentury již předtím uvedly, že v elektrárně znovu hořelo. Východní Japonsko mezitím postihly další následné otřesy, měly intenzitu šest stupňů Richterovy stupnice.

Pohroma v Japonsku
Japonsko v pátek zasáhlo ničivé zemětřesení a přívalová vlna tsunami, od té doby se země potýká nejen s humanitární a ekonomickou krizí, ale také s výraznými problémy v jaderné oblasti.
Zemi od pátku zasáhly dvě stovky následných otřesů, z nichž mnohé měly intenzitu šest stupňů Richterovy stupnice. Naposledy zasáhly východojaponskou oblast Kanto.
Oficiálně počet obětí stoupl na nejméně 3300. Půl miliónu lidí je bez přístřeší. Jejich situaci v některých místech stěžuje zima a sněžení. Armáda na záchranné akce nasadila sto tisíc vojáků.
Dnes 16.3.2011 6:53 - Tokio (Aktualizováno: 10:07 )
V noci na středu dosáhlo množství radioaktivity vyzařované z elektrárny dosavadního rekordu. Vyšší radiace i požáry neumožňují lidem pokračovat v chlazení reaktorů a další práci. Japonsko v této věci požádalo o pomoc zahraničí.
V Japonsku začínají i přes přetrvávající otřesy první postižené továrny vyrábět
Podle listu The New York Times dosud v elektrárně zůstávalo pět desítek techniků. „Prodírají se labyrintem mezi zařízeními v úplné tmě, kterou prořezávají jen kužele jejich svítilen, a jsou svědky opakovaných výbuchů po úniku vodíku z poškozených reaktorů,“ napsal list.
Agentura Reuters upozornila, že technici se asi po hodině do elektrárny vrátili. Armáda mezitím začala poškozené reaktory chladit vodou z vrtulníků, ale akci zásahy přerušila, uvedla BBC.

Dvakrát hořelo
Během uplynulých 24 hodin ve Fukušimě dvakrát hořelo. Dalším požárům má zabránit kyselina boritá preventivně distribuovaná z vrtulníků.
Poprvé začalo v úterý hořet v nádrži s vyhořelým palivem v reaktoru 4 poté, co jadernou elektrárnou otřásly výbuchy, které zasáhly druhý a čtvrtý reaktor. Tento požár způsobil únik radioaktivity přímo do ovzduší, a to v množství potenciálně nebezpečném pro pozdější vznik rakoviny a změny v genetickém kódu. Podruhé vzplál oheň v reaktoru 4 v úterý kolem 22:00 hodiny SEČ.
Ve stěně vnější budovy reaktoru 4 jsou nyní dvě díry o velikosti asi osmi čtverečních metrů. Také v reaktorech 5 a 6 stoupla teplota, zatím jen mírně.

Radiace z poškozených palivových tyčí
Ve dvou jiných reaktorech elektrárny Fukušima 1 podle údajů společnosti Tokyo Electric Power Company (Tepco) vysoká teplota způsobila poničení palivových tyčí. V reaktoru 1 je toto poškození kolem 70 procent, v reaktoru 2 dosahuje přibližně 33 procent. O jaké poškození se přesně jedná, nebylo podle DPA upřesněno.
Po roztavení palivových článků by podle expertů následovalo uvolnění radiace do vnitřního obalu reaktoru. Jejímu šíření mimo reaktor brání však ještě vnější ochranný obal.
Mluvčí japonské vlády Jukio Edano ve středu navíc podle DPA uvedl, že může být poškozen i vnitřní plášť reaktoru 3, jistota v této věci ale zatím není.
Podle agentury Reuters se zdá, že současná japonská jaderná krize je horší než nehoda americké atomové elektrárny Three Mile Island v roce 1979. Ta dosáhla pátého stupně na sedmibodové škále MAAE pro posuzování poruch a havárií jaderných zařízení. Také francouzský úřad pro jadernou bezpečnost (ASN) hovoří o stupni číslo šest. Katastrofa v Černobylu se jako jediná řadí na sedmý stupeň. K ní má prý situace ve Fukušimě 1 stále daleko.
Novinky, ČTK
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/227919-v-poskozene-elektrarne-rekordne-vzrostla-radiace-evakuovali-zamestnance.html
© Wahlgrenis 16.03.2011

Hrůza japonského zemětřesení se odhaluje, potvrzeno už 8600 mrtvých
Zemětřesení a následnou přívalovou vlnu tsunami, které před deseti dny zasáhly severovýchodní Japonsko, nepřežilo podle dosavadních oficiálních statistik přes 8600 lidí. Dalších 13 000 je na seznamu pohřešovaných, oznámila v pondělí agentura AP s odvoláním na japonské policejní zdroje.
Dnes 21.3.2011 5:32 - Tokio
Policie odhaduje, že počet mrtvých přesáhne 18 000. Jen v prefektuře Mijagi, která byla živelní katastrofou zasažena nejhůře, zřejmě počet mrtvých přešplhá 15 000. Potvrzeno tu bylo zatím přes 3400 úmrtí.
Celkově je dosud oficiálně registrováno 8649 mrtvých a 13 262 nezvěstných. Podle AP není vyloučeno, že se zčásti oba seznamy překrývají. A dosud neidentifikovaná těla na seznamu mrtvých mohou po identifikaci nést jména osob na seznamu pohřešovaných.
Počet lidí, kteří přišli o život, stoupá s tím, jak záchranáři v troskách nacházejí těla. Tsunami také pravděpodobně mnoho těl strhla do moře podobně jako vlna, která o Vánocích 2004 udeřila především na Indonésii. Těla mnoha tamních mrtvých nikdy nebyla nalezena.
Někteří z pohřešovaných také mohli být mimo svou domovskou oblast a dosud se nepřihlásili příbuzným ani úřadům.
Nejen záchranáři v Japonsku pokračují v odstraňování následků katastrofy. Odborníci se snaží ze všech sil odstranit hrozbu, kterou představuje vážně poškozená jaderná elektrárna Fukušima 1.
Postižené oblasti by měl během pondělka navštívit japonský premiér Naoto Kan.
Novinky, ČTK
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/228309-hruza-japonskeho-zemetreseni-se-odhaluje-potvrzeno-uz-8600-mrtvych.html
© Wahlgrenis 21.03.2011


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.