wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Nepokoje v Egyptě


Dobry den mila Wahlgrenis,
Kdyz zacaly nepokoje v Egypte, vzpomnela jsem si na Vas, jak jste psala, kdo chce navstivit Egypt, at tam jede hned.
Je mozne, ze by to mohlo byt proto, ze uz by pak nevideli pamatky v rozsahu jako pred vypuknutim nepokoju?
Ted jsem narazila na seznamu na tento clanek...
Nebo prijde jeste neco, bojim se to skoro napsat vice...?
Dekuji za pripadnou odpoved.

Nepokoje v Egyptě ohrožují české archeology a 50 let jejich práce
Výsledky více než padesátileté práce českých egyptologů jsou ohroženy. „Památky se ocitly ve stínu společenského dění. Lidstvo tak přichází o hodně. Jsou poškozovány památky, které dokumentují vlastně jednu z prvních civilizací na této planetě. ty škody jsou vážné a nenávratné,“ řekl Právu šéf českého egyptologického výzkumu Miroslav Bárta.
Dnes 13:10 - Praha/Káhira (Aktualizováno: 13:50 )
„Cítíme, že jsou ohroženy výsledky naší více než padesátileté práce,“ prohlásil Bárta. Jak se dozvěděl z telefonických hovorů s lidmi z české ambasády a dvěma spolupracovníky, kteří jsou právě v Gíze, egyptské památky jsou skutečně v ohrožení.
„Spousta muzeí, počínaje egyptským muzeem a konče Muzeem Sinaje v Aríši byla poškozena včetně jejich skladišť. Máme informace o tom, že hlavní pyramidové lokality slavné staré říše faraónů v Abúsíru a v Sakkáře, byly velmi intenzivně během posledních dvou nocí navštěvovány za účelem rabování,“ uvedl Bárta a dodal: „Je to všechno komplikované, protože na těch našich lokalitách prý v noci "pracovaly" organizované a vyzbrojené gangy."
Podle jeho informací v lokalitách jsou především egyptští archeologové, kteří začínají mapovat, co se vlastně s památkami stalo. Zajišťují, jaké byly napáchány škody, protože v této chvíli to nikdo pořádně neví.

Kolegové by měli být evakuováni
Nikdo z Bártova týmu v Abúsíru přímo není. V Gíze, mimo hlavní epicentrum, jsou nyní dva spolupracovníci – Egypťan se svou manželkou Češkou. „Ocitli se tam vlastně náhodou, protože měli pracovat na teoretickém problému v knihovnách a události je zastihly v Egyptě, mluvil jsem s nimi dnes ráno a jsou oba v pořádku“ uvedl v pondělí Bárta, který je přesvědčen, že by čeští egyptologové z míst, kde je největší napětí byli evakuováni, neboť „ žádná památka nestojí za ohrožení lidského života“.
Podle něho není situace jednoduchá. Místní policie již o víkendu nechala bez dohledu českou ambasádu. Byly spáleny dřevěné hlídací budky a poničeny skleněné stěny konzulárního oddělení. Ambasáda, s níž Bárta naposledy mluvil v neděli, je jinak v pořádku. Lidé si vytvořili domobranu, aby ambasádu hlídali.
„Egypt se propadl do naprostého bezvládí. Doufám, že je to už za ním. To je cena za společenskou změnu,“ dodal Bárta.
ada, nig, Právo
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/223852-nepokoje-v-egypte-ohrozuji-ceske-archeology-a-50-let-jejich-prace.html
Milena 31.01.2011

© Wahlgrenis 31.01.2011

© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.