wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Co dělám v květnu?


Pampeliškový med

Louky poseté pampeliškami (smetanka lékařská) si právě v tuto dobu říkají o zpracování.
Na sběr je vhodné suché a slunečné odpoledne, nejpozději do 15 hodin, kdy jsou žluté hlavičky nejvíce otevřené.
Sbíráme je s láskou.
Rozhodně nedoporučuji nutit k této činnosti někoho proti jeho vlastní vůli.
A jaký mám recept?
Na základní množství 300 květů pampelišek potřebuji ještě 2 větší citrony, vodu a 1 kg cukru.
Květy namočím do dvou litrů vody, přidám k nim citrony, které nakrájím na plátky asi půl centimetru silné
Kůru předem odstraním, přidává roztoku zbytečně nahořklou chuť.
Povařím krátce, jen asi 15 minut.
Potom nechám do druhého dne (24 hodin) louhovat.
Mezitím si připravím jemné pláténko, přes které tekutinu propasíruji.
Přidám cukr a za stálého míchání vařím hodinu.
Tekutina se přitom odpařuje, hlídám si původní hladinu a dolévám vodu.
Postupně tekutina houstne, až je z ní výborný med.
(Proti tradičnímu včelímu medu je ale rozhodně řidší.)
Opatrně naplním menší skleničky (například od přesnídávek) a dobře uzavřu.
Takto připravený med vydrží celou zimu a je výbornou prevencí proti nachlazení.
Doporučuji přidávat do čaje místo cukru nebo podávat po lžičkách.

Suším květy růžového šeříku a bílé lístky třešně

Používají se k rituálům na přivolání lásky.
Nikdy se nesuší na novinách - tiskařská čerň je škodlivá.
Výborný je bílý balicí papír.
Květy se odstraní z větviček a nechají přirozeně uschnout.
Pak je vložím do skleniček se zabroušeným hrdlem.
Tady pak čekají na vhodnou chvíli.
© Wahlgrenis 08.05.2004

Pampeliškový med, 2011:


© Wahlgrenis 03.05.2011

Milá Wahl,
nedávno, když jsem tak viděl kvést pampelišky, vzpomněl jsem si, že máš kdesi na webu návod na pampeliškový med...
Na webu je spousta návodů, které se více či méně nějak liší, ale pro začátek jsem použil ten Tvůj - s velmi dobrým výsledkem.
K postupu mám několik postřehů:
- kůru z citronů je nutno odstranit z toho důvodu, že se citrusové plody při pěstování chemicky ošetřují a jejich kůra může obsahovat stopová množství pesticidů. U plodů pěstovaných doma tento problém samozřejmě není.
- domnívám se, že v procesu vaření by se voda doplňovat neměla.
Já jsem napoprvé maličko vody přidal ale stejně to bylo moc řídké, musel jsem proces zopakovat, abych se dopracoval k vyhovující hustotě výsledného produktu.
Ono také může mít vliv jestli se vaří na plynu či elektřině a v jaké nádobě.
Pro příště vím, že na uvedené množství vody po uvedenou dobu varu je to tak akorát bez jakéhokoliv doplňování - to platí v mých podmínkách.
- míchat stačí občas - ale pravidelně.
Různé zvěsti, co jsem četl na webu, o tom, že je pampeliškový med schopný vzkypět či se připálit, se mi nepotvrdily.
Zdraví
Ondřej - anděl 28.05.2012

Čas se posunul o několik roků, píše se květen 2017, opět je tady příběh pampeliškového medu.
Ale je tu zcela jiná situace.
Recept je stejný, ale něco je přeci jenom jiné, všechno je jiné.
Pampelišky mi rostou na dosah ruky, stačí se jen rozhodnout a natrhat je.

















Celý příběh je nyní tak nějak veselejší.
Citróny jsem krájela venku, bylo nádherné počasí.
Nevařila jsem na sporáku, ale na kachlových kamnech (jako za starých časů).
Žádnou vodu jsem během vaření nepřidávala (tohle je upozornění pro Ondřeje-anděla).
Barva i chuť jsou vynikající...
© Wahlgrenis 13.05.2017


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.