wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Starý Egypt patří k celoživotním láskám pražského výtvarníka Vladimíra Pechara


Kdybych se chtěla jen tak potkat s pražským výtvarníkem Vladimírem Pecharem, ani nevím, kde bych začala.
Ale proč vůbec bych se s ním měla potkávat?
To, že s ním piji kávu v jeho obýváku a povídáme si o všem možném, je dalším z neuvěřitelných setkání, které patří do kategorie: "to nevymyslíš".
Vracím se z cesty do jižních Čech.
Volím rychlejší variantu s přestupem ve Volyni.
V tom "místním" autobuse, který nikdy nepozná klimatizaci, se snažím zapomenout na neskutečné horko, které je úplně všude.
Venku se teplota šplhá k rekordním 40 stupňům.
Tohle tady dlouho nebylo...
Snažím se přežít tuhle chvíli a posunuji čas, který není..., jak to jen jde.
Všímám si starší paní, která se opakovaně ohlíží směrem ke mně.
Podruhé si už dodala odvahu a zeptala se: "Také jedete do Prahy?"
Možná jsem jí připadala jiná, nejspíš jsem se trochu lišila od místních, anebo jen byla součástí jiných plánů, kterým nemusíme rozumět.
Hned jsem věděla, že "tuhle paní mám až do Prahy".
Okamžitě se mi představuje, podává mi svou vizitku.
Marie.
Ve Volyni jsem jí pomohla s taškou ven a když po několika minutách přijíždí nádherný klimatizovaný autobus na Prahu, ani jsem se nedivila, že si sedáme vedle sebe.
Dostala mě otázkou: "Vy jste redaktorka?"
Vypráví také o svých zkušenostech, dozvídám se, s kým kde a kdy dělala rozhovory, vnímám její úctu k Valérii Zawadské.
Původní profesí je zdravotní sestra, nyní už se její věk přehoupl přes osmdesátku, mohla by jenom odpočívat, ale právě cestuje za svým partnerem do Prahy.
"Toho možná budete znát," říká. "Je to Vladimír Pechar."
Znali se už v mládí, chodili spolu, ale až po 55 letech se jejich cesty opět propojily.
Neuvěřitelné!
Ukazuje mi rytinu na prstýnku, kde jsou dva monogramy a dva letopočty:: 2011 a 1956.
To jméno mi proběhlo hlavou, někde jsem ho určitě zaregistrovala, ale zařadit jsem ho nedokázala.
Tohle všechno se ve vteřině mění.
Ve chvíli, kdy autobus dojel do Prahy, nečekal totiž tento muž u příjezdů...
Nechala jsem Marii chvíli tady na lavičce a jejího osudového muže jsem jí našla a dovedla.
Hovor probíhal, jako bychom se znali už dávno.
Uvědomuji si, že tohle nejsou náhody.
Paní Marie vyprávěla o naší společné cestě Vladimíru Pecharovi asi víc, než jsem myslela.
Odpoledne už je jasné, že máme společný program.
Dozvídám se nejen o egyptské tématice, o spolupráci se Šimkem a Grossmannem, o hudbě, která je v jeho životě stejně důležitá jako výtvarné umění, ale i o Jaroslavu Foglarovi, pražském Jezulátku.
Připadá mi, že témata nekončí...












© Wahlgrenis 22.08.2012

Odkaz dávné civilizace z nilského údolí pražského výtvarníka Vladimíra Pechara. uchvátil už v mládí, ještě ve studentských dobách a tato láska ho neopustila ani po téměř půl století. Po celou tuto dobu shromažďuje, zapisuje a překresluje údaje a poznámky o staroegyptském výtvarném umění, o způsobu, jakým staří Egypťané vnímali a zaznamenávali svět kolem sebe, a to jak svět viditelný, který patřil lidem, tak svět obývaný bezpočtem egyptských božstev.

Ve své práci šťastným způsobem spojuje svébytné, o bohatou představivost se opírající vidění světa s pozorností k detailu, vycházející z vlastního nezprostředkovaného, dlouholetého studia původních pramenů. Jeho dílo tak svědčí o hluboce prožitém pochopení a vnímání staroegyptského vidění světa, ale i o neokázalé úctě k výtvarnému odkazu starého Egypta a pokoře před ním. Výsledkem jeho inspirace starým Egyptem jsou proto dva rozsáhlé cykly, opět především s portrétní a figurální tématikou.

Prvním z nich je široce pojatý cyklus staroegyptských božstev, obsahující dnes už více než 130 položek. Zachycuje egyptské bohy a bohyně v jejich typických, tisíciletou tradicí posvěcených pózách. Z části po vzoru starých Egypťanů, pro které byla charakteristická poměrně omezená barevná škála, zde umělec dal přednost kontrastu reliéfně zpracovaného lesklého plechu a jednobarevného nestrukturalizovaného podkladu. Dospěl tak k mimořádně působivému účinku, který se blíží působnosti staroegyptských děl. Snad jen znalec staroegyptského umění ale zároveň ocení i dokonalost provedení jednotlivých detailů, oděvů a účesů, bohatství drobných ozdob a jiných znaků, kterými se jednotliví bozi a bohyně od sebe odlišují. Vedle božských postav se v tomto cyklu objevují i náboženské symboly.

Druhý cyklus se staroegyptským námětem je věnovaný významným osobnostem dějin této země. Také v tomto případě vycházejí jednotlivá díla, zpracovaná metodou barevných strukturáží - omítek, z původních staroegyptských předloh, přetavených umělcovou imaginací. Vedle faraonů, budovatelů pyramid a úspěšných válečníků, se tu objevují i podoby velmožů, významných žen, mezi nimi i proslulé Nefertiti či královny Kleopatry, poslední vládkyně samostatného Egypta.
Svým aktivním působením Pechar neokázale, ale o to opravdověji pomáhá rozvíjet zájem o jednu z kolébek světové civilizace, v českém prostředí.
/ Ladislav Bareš
Zdroj



Hathor, 1970 - 1975, 50 x 30 cm, tepaný plech, wrought plate
© Wahlgrenis 22.08.2012

Dobry vecer Wahli,
citam prave Tvoj zazitok s panom Vladimirom Pecharom...
Vcera vecer pred spanim som si z nejakeho popudu prvykrat pozrela plastiky z Egyptskeho muzea v Berline ...
Pri prilezitosti 100. vyrocia najdenia busty Nefertity sa kona v muzeu v case 7.12.2012 - 13.4.2013 vystava "Vo svetle Amarny"...
Spolu s bustou sa vtedy naslo okolo 10 000 roznych nalezov, 5000 z toho vlastni Egyptske muzeum v Berline.
Vystavia okolo 400 exponatov .
Makulienka 22.08.2012












































© Wahlgrenis 27.08.2012

Právě dnes mi volá ... neznámé číslo.
Na druhé straně "drátu" se ozývá paní Marie, ano, ta, která se mnou před více než dvěma lety jela v autobuse z jižních Čech (když jsem se byla podívat ve Vimperku v tiskárně, kde mi potom vytiskli mou knížku Proč k nám miminko nechce).
Paní Marie bylo už osmdesát let, přesto na mě nemůže zapomenout.
Ptá se, jak se mám a jestli se někdy, až pojede do Prahy za panem Pecharem, můžeme sejít.
Sděluji jí změnu v mém životě, že už v Praze nebydlím, jak se to stalo atd.
Z jejího hlasu vnímám radost, nadšení.
Nedávno prodělala několik operací, poslední byl pásový opar, na dlouhé cestování se necítí.
Přesto se - podle jejích slov - musíme co nejdříve potkat.
Teď přede mnou leží její vizitka se stylizovanou růží (jejímž autorem je pan Pechar) - našla jsem ji hned a pohled Litoměřic.
Někdy mám opravdu pocit, že to, co žiji, je úžasné dobrodružství.
Jsou to nenápadné střípky, které na sebe navazují...
Lidé, s kterými se potkávám, mi pomáhají vytvářet můj život.
Děkuji, Vám všem za tohle moc děkuji.
© Wahlgrenis 29.08.2014

Dnes by se dožil 90 let výjimečný výtvarník pan Vladimír Pechar, s kterým jsem měla tu čest se osobně poznat.

Vladimír PECHAR se narodil 19. 1. 1931 v Příbrami a zemřel 9.1.2020 v Praze.
Gymnázium navštěvoval v Příbrami, Střední odbornou školu výtvarnou - obor malířství - v Praze. Vedle malířství se věnoval také hudbě (zakladatel hudební skupiny Dixieparty a G Club).
V. Pechar byl nadšeným skautem (Pluto) a obdivovatelem Jaroslava Foglara, kterému vytvořil pamětní desku ve "Slunečné zátoce".
Je autorem odznaků, plaket a medailí k různým skautským výročím, vytvořil i několik několik sochařských děl věnovaných osobnostem českého skautingu. Po válce spolupracoval několik let s časopisem "Vpřed." Také napsal okolo 150 trampských písní (texty i melodie).
Od roku 1952 se věnoval soukromému studiu egyptologie a svůj vztah k této kulturní epoše vyjádřil rozsáhlým malířským, grafickým i reliéfním dílem. V Egyptě byl čtyřikrát, několikrát navštívil Itálii, třikrát Řecko, dále Francii, Turecko, Německo, Rakousko, Jugoslávii a Kanadu.
Od roku 1957 žil v Praze na Spořilově.
V malbě i grafice se věnuje především portrétu. Vytvořil soubor padesáti nadživotních tváří staroegyptského světa, cyklus čtyřiceti portrétů osobností z české historie a řadu šedesáti postav z dvanácti her Williama Shakespeara. Podobizny mytických postav či osob, jejichž portréty se nedochovaly, zakládá na studiu popisů povahových rysů příslušných osobností, a to vlastním studiem literatury i konzultací s odborníky (např. Dušan Třeštík).
Kromě toho je tvůrcem řady abstraktních maleb, figurálních cyklů, tepaných a rytých reliéfů a exlibris.
Vystavuje samostatně doma a v zahraničí především portrétní cykly, tepané plechy, plastiky, grafiky nejrůznějších technik. Vytvořil loga pro mnoho firem a institucí.

V. Pechar žil v letech 1957-1960 na starém Spořilově, Jihovýchodní II. č. 7, naposledy pak na Spořilově II. v Chodovecké ulici.
Zdroj: https://prostor-ad.cz/pruvodce/praha/sporilov/vytvarni/pechar.htm
© Wahlgrenis 19.01.2021

Milá Wahlgrenis,
neviem, čo to je, ale niečo sa deje.
Dnes sa mi po dlhšej dobe znovu otvorila téma EGYPT.
Zrazu som sa pristihla, ako namiesto vyberania foriem na výrobu mydla, vyberám formu na výrobu pyramídy, ktorá sa používa na odliatky ťažítiek a orgonitov...
A už to šlo.
Nakoniec čítam bližšie informácie Gize, o Cheopsovej pyramíde, dozvedám sa o názve Khufu’s pyramid, skúmam jej rozmery...
A teraz ten článok o pražskom výtvarníkovi...
Cítim, že je niečo “vo vzduchu” ohľadom Egyptu.
Ďakujem za krásny článok a prajem pekný deň.
Česima 20.01.2021


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.