wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Už cca dva měsíce mám dost velké problémy se zdravím (pravá ruka, otoky, čelist, únava)


Milá Wahlgrenis,
mám velikou prosbu. Už cca dva měsíce mám dost velké problémy se zdravím. Nejsem na to zvyklá,protože jsem stále zdravá a když kolem mě něco jde, dokážu to zvládnout myslí.
Ale poslední měsíce jsou vyjímkou. Nejdříve jsem nemohla ovládat pravou ruku, pak jsem si udělala ústřel, nevím jak, nastal sám a přirozeně, pak mi otekly nohy jak balony a podlily se mi tekutinou, pak mi díky tomu slezla kůže, to dvakrát a dvakrát mám velice oteklou čelist, obličej, oči.
Rentgeny OK, dokonce mi doktor kvůli tomu odkryl dásně od kořenů. Bez nálezu i bolesti. Otoky, problémy.
Zadržuji tekutiny, jsem jako bandaska. Někdy příšerná, nezvladatelná únava.
Včera menzes, nadprůměrně problematické.
Prosím, co mám dělat, po čem moje duše volá? Nedokážu to zjistit, duši s tělem mám poměrně rozdělené.
Jinak právě maluju Madonu, mám z ní radost. Malíř, který mi pomáhá a radí, se mě pokouší dostat do přítomnosti a chce, abych malovala naši náves, květiny, přítomnost. Vždycky, když se pokusím, ten obraz je ode mě. Není od malíře.
Pokoušela jsem se ho ťuknout, zda třeba věří v bývalé životy, abych mu objasnila ten můj zásek v renesanci, ale to mlčí jak hrob. Mám pocit, že věří, ale bojí se na toto téma komunikovat.
Ale mám k němu hodně zvláštní vztah, mám ho moc ráda, potřebuji ho, samotnou mě to překvapuje, jsem samotářka a nepouštím si k sobě nikoho.
Divné. Asi patří ke mně. Ale Leonardo to není... Snad starý Santi? Kdo ví.
Nakoupil mi barvy, štětce, dokonce stojan, učí mě a mezi námi je opravdu čistý, silný vztah.
Plánuji Večeři Ježíše s Janem Křtitelem, Madonu s děťátkem,Adama s Evou a Ukřižování. Malíř mi navezl plátna, denně je pohladím. Duše mi připadá klidná a tělo zlobí.
Moc děkuji, milá Wahl, už mi pomáhá jen to,že mám a smím kam napsat.
Tvoje Zdena 14.05.2010

Milá Zdeno,
kdybychom se neznaly, možná bych začala řešit, co se duši nelíbí. Jenže v tomto případě je to zcela jasné.
Ozývá se duše - stará duše, o které dobře víme. Je to její volání: chci, aby se o mně vědělo! Je to důrazné volání, ale hlavně prosba, aby se na svět dostaly obrazy, které máte v plánu. A neotálet s tím. Je to opravdu hodně akutní.
Ostatně ruka to naznačuje jasně. Ruka je o bytosti v nás, která se má projevit správným směrem.
Nevím, jestli jsme spolu probíraly Vaši profesi. Ta nyní není důležitá. Snad se máte dokonce zaměřit především na svou tvorbu, nemáte dělat nic, co s tím nesouvisí. Máte se nechat unášet tím správným proudem.
Ostatně i čelist - kde se mimochodem neukázaly žádné objektivní problémy - je toho důkazem. Kdybychom to vzali obecně, měla byste skousnout něco, do čeho se Vám nechce. Proto teď to trápení kolem zubů.
Unavená jste, protože jste se dostala na chvíli někam jinam. Zapomněla jste na cestu, púo které máte jít. Nestalo se něco takového? Je tady pro Vás rada, abyste opravdu už jednoznačně sundala tu masku, pod kterou se schováváte a byla sama za sebe. Ono to nebude jednoduché, zvlášť v dnešní době, znáte své kolegy, víte, na čem trvají, co preferují. Nemůžete se mezi ně jen tak vmáčknout... To si myslíte. Jenže právě sem patříte. Začíná Vám v jistém smyslu nový život. Minulost neplatí.
Jen jde o to, jestli opravdu všechno pochopíte tak, jak to má být. Není to rozhodně o lékařích, o vysedávání v čekárnách a náročných procedurách, o lécích, operacích. Jde pouze o Vás a Váš směr, kteým máte jít. Nesmíte o sobě pochybovat. Připadá mi to, jako byste byla sunuta tam, kde máte být. Bez obav, všechno to vyjde. Nesmíte hlavně mít z ničeho strach. Buďte si jista sama sebou. Víte, kdo je při Vás. Věřte si a potíže zase odezní.
Jsou před Vámio velké projekty, mají se narodit velké věci. ty jsou nyní pro Vás prioritní, těm se máte věnovat nejdřív. Jakmile tohle pochopíte, najednou ve Vás bude opět spousta energie.

© Wahlgrenis 15.05.2010

Milá Wahlgrenis,
musela jsem jít odepsat až teď, protože jsem z toho byla opravdu v šoku.
Tvá odpověď byla tak silná, že mnou opravdu zacloumala.
Měla jsem takové tušení, že má cesta není úplně taková, jaká by měla být. Není to mou vinou, tak úplně,protože do práce musím, bohužel, doba je silně spotřební a i má zvířátka si také zvykla na nadstandard.
Taky bez této práce cítím, že bych se ustřihla od lidí úplně a kolegové mě dobíjejí a těch osm hodin stačí, abych měla dobrou náladu.
Pokud mám dovolenou, těším se zpátky.
A tím víc mohu i malovat, bez tlaku funguji hůř.
Ale od doby, co maluji, už nejsem workholik jako dřív, často si představuji, jen co dorazím domů, jak si rozsvítím svíčku a postavím se před stojan. Když jsem se pokoušela malovat sama za sebe, vznikly z toho fádní mazanice. Proto maluji, co chce on a mně to přináší obrovské potěšení a radost. On vyčnívá, jako vyčníval za svého života, teď je evidentní, že chce totéž, co měl.
Tento zdravotní stav není můj, je to opravdu upozornění, ta duše je hodně silná a protože jsem díky tobě, Wahl, pokročila dál a přestala jsem uvažovat, zda malovat nebo ne, jako by mě opravdu nutil jít rychleji.
Je to úžasné, je to zázrak a já za to nepřestávám děkovat, je to vyjímečný a vzácný dar. Nebýt tebe, neotevřela bych ho.
Tvoje Zdena 15.05.2010

Milá Wahlgrenis,
Vaše umění mě posadilo na zadek a stále jen zírám.
Od rána od 6 hodin maluju a dokončuji Madonu a teď půjdu rozkreslit Večeři Krista.
Dnes mám už jen otok na obličeji a věřím, že do dvou dní je pryč. Záda mlčí a ruka, kterou jsem ještě včera nezvedla, také. Nohy se už obují do mého čísla bot a moje teplota se zvedla ze 34 stupňů na 36. Nechce se mi zvracet a žaludek nebolí.
Potřebovala jsem postrčit, uvědomila jsem si, že mě i přítel malíř radí k prodejům, včera jsem začala vyvíjet aktivity k vlastním webovým stránkám, s tím mi pomáhá kolega, já si je nedokážu vybrat a zase se vše hladce rozbíhá.
Uvědomila jsem si, že obchody, co jsou v práci velice dobře zaplaceny, ty se mi v poslední době znásobily, ale nemohu je dotáhnout do konce kvůli technickým potížím a ty jsi se zmínila, že v tom figuruje i moje práce. Čili mě tlačí i finance. Takže mám opravdu jít touto cestou. Je šílené, že to dostávám vždy tak jasně řečené a já tím procházím,jak bez očí.
Odpoledne je ve vedlejší vsi v kostele Richard Pachman se svou hudbou, tam si odskočím, protože jeho hudba mě unáší. Pak se vrátím k plátnu.
Milá Walgrenis, tvoje cena pro nás je obrovská.
Děkuju.
Tvoje Zdena 16.05.2010

Milá Wahlgrenis,
dnes je čtvrtek, v pondělí jsem měla poslední krizi, jsem v pořádku, bez bolestí, bez otoků. Včera jsem dostala obrovskou pochvalu od malíře za Madonu, kterou teprve dokončuji a dobrušuji.
Mám už rozmalovanou Večeři Krista.
Denně maluji, dělá mi veliké obtíže vzdalovat se od stojanu.
Je to velice zvláštní, veliké a nepochopitelné, že v dnešní tvrdé době plné negace, smrti a utrpení jsem tlačena k tvorbě. Nebo jestli právě proto?
Je to těžké, ale jednoduchost je nudná a špatná cesta.
Mně to zachraňuje, zachraňuje mi to duši.
Tvoje Zdena 20.05.2010

Milá Wahl,
posílám fotku, jak mi bylo báječně v neděli.



V tu chvíli jsem nejšťastnější.
Zdena 02.06.2010

Pěkný den milá Wahlgrenis!
Posílám jen pár slov pro Zdenku, jestli mohu...
Zdenko,
nádherné!
Pohoda, lehkost, krása...
Moc se mi líbí atmosféra fotky i Vaše obrazy na ní.
Díky za sdílení!
Příjemný den přeje
Katka 02.06.2010

Milá Wahl,
toto mi přišlo do mailu a moc mě to potěšilo, tak to posílám pro potěšení taky. V pondělí dělám "zkoušky" ve škole. Učitel mi řekl, že mě nemůže nic učit, že mám tak výraznou a svou manýru, že to nejde.
Zlobila jsem se na něj, že nechci měnit rukopis, ani renesanční způsoby, prostě že potřebuju zvládnout techniku, nic víc, tak jsme se domluvili na léto.
Těším se na víkend, na moje milované barvy. Já jsem tomu propadla a je to jediná závislost, kterou si dovolím a kterou miluju, která mi otvírá duši i lásku.
Tvoje Zdena 04.06.2010

Dobrý den milá Wahlgrenis,
nevím,zda je pravda, co teď napíšu, ale je to stejně utkvělá myšlenka a přesvědčení, jako tenkrát, když jsem musela vědět, kdo jsem.
Našla jsem svého učitele, Perugina.
Je to dost šílená teorie, ale vlastně dělá to, co tenkrát. Učí mě, honí mě do práce a nutí se stále zlepšovat. A co víc, ona snad tak úplně nepřechází jen duše, ale částečně snat typ, nebo podoba.



Nikdy jsem mu neřekla, co víme, ani neznám jeho názor, jak by tuhle věc přijal. Stále se mě a opravdu citlivě, snaží odtáhnout od Madon a Kristů, chce, abych malovala tu krásu, kterou vidíme kolem sebe. On se totiž domnívá, že ji nevidím.
Napsala jsem mu proto dopis, kde jsem se vyjádřila pouze v rámci pocitů, že mám silný dojem, jako by moje duše patřila v patnáctém století nějakému malíři, který pro náhlé úmrtí nesplnil a nedodělal své plány.
Čili, dokud je neudělám, nemohu se posunout dál. A pak jsem čekala. Zhruba týden. Bylo to pro mě náročné, buď hop, nebo trop.
Musela jsem taky počítat s tím, že se "cvokem" přestane komunikovat.
Za týden jsem od něj dostala mail, že je rád, že se máme.
V tom okamžení jsem věděla, že je to on. Můj učitel je zpátky.
Milá Wahl, přeji nádhernou neděli
Tvoje Zdena 21.06.2010

Milá Wahlgrenis,
zase potvrzení té staré pravdy.
Mám dovolenou a naplánovala jsem si plno práce.
Ted jsem se vrátila z pohotovosti z chirurgie a nějaký čas nesmím chodit.
Jasný povel - mazej ke stojanu.
Není to úžasné?
Tohle mě prostě fascinuje.
Krásný večer
Zdena (R) 06.07.2010

Dobrý den milá Wahlgrenis.
Posílám na ukázku další obrazy:

Madona



Noční můra



Už mám nohu dost v pořádku, kdybych neměla malování, asi bych byla hodně nahraná.
Můj učitel mě nádherně vede, moc jsme se zasmáli, když mi povídal, že kdyby viděla Madonu jeho žena tak by mu řekla: Takhle máš malovat a ne ty tvoje mazanice...
K jinému obrazu mi sdělil: Tak za tohle bych vám zlámal obě ruce.
Prostě když se dostanu sem, tak jsem šťastná.
Teď maluju impresionisticky moji dceru pod slunečníkem. Pokud se povede, určitě pošlu.
Zdena 27.07.2010

Maročanka



Odpočívající Číňanka


Zdena 27.07.2010

Dobrý den milá Wahlgrenis,
Už spousty dní maluji portrét - Poslední večer Krista. Je to nejobtížnější portrét, jaký jsem kdy malovala. Portrét člověka, který ví, který má v sobě strach, ale strašně moc odhodlání vše podstoupit. Který ví, že je to poslední noc.
Těžké.
V pátek jsem byla na Vašem webu, zdá se mi čím dál víc smutnější, příběhy lidí, co neví co se životem a kam dál.
Taky mě to poslední dobou trošku válcuje, ale zatím to nějak zvládám. Ale dějí se strašné věci s lidkým uvažováním, jako by čest a poctivost už nebyla.
Malíř mě dostrkal k nějakým zátiším a malbám ze života, pak když se na ty obrázky podíval, řekl - školní malby. Už mě malování přestávalo bavit, ke každému obrazu jsem přistupovala jako k marné práci.
Pak jsem se rozhodla vrátit zpátky.
A motory zase hladce nastartovaly.
Takže jsem zase mezi Madonami, Kristy a zátišími, opustila jsem impresionismus a z této doby používám pouze barevost, "švec se zase chytil svého kopyta".
A tak to má být.
Krásný den,
Vaše Zdena (R) 08.08.2010

Dobrý den,milá Wahlgrenis,
konečně jsem si dala dohromady web , tak posílám odkaz, snad Vás potěší.
Krásný den,
Vaše Zdena 12.09.2010

Děkuji.
Jsem moc ráda, že jste pochopila svoji cestu.
Tohle byl důležitý krok.
Přeji hezkou neděli.
© Wahlgrenis 12.09.2010

Je to tak.
V práci trpím jak zvíře, prodej, makej, dělej tabulky, nacpi to zákazníkům, musíš prodat. Už jsem 3 týdny na pracovní neschopnosti.
Pořád maluju a dávám se dohromady.
Právě teď jsem dokončila další, tak ho taky přikládám.



Krásný den
Zdena 12.09.2010

Milá Wahl,
teď jsem našla na svých stránkách tento vzkaz,který mě neuvěřitelně dojal:
Krása
Datum: 12.09.2010 | Vložil: Jana
Milá Zdeňko, na odkaz na Váš web jsem narazila na stránkách Wahl. Vaše obrázky jsou krásné, promlouvají, nejsou to jen prázdné kresby, jakých je dnes spousty.... Překrásná je Vaše "Madona" - děkuji za ni. Přeji spoustu dalších takových krásných obrazů, Jana
Milá Wahl,
jste to Vy,která mě našla a pomohla a já nebudu nikdy dost vděčná.
Vaše Zdena 13.09.2010

Dobrý den, milá Wahlgrenis,
před chviličkou jsem dokončila Zvěstování,tak ho pro radost posílám.



Ještě bude schnout a čekat, jestli ji už vezmu jako hotovou,nebo ještě vyladím...
Pak ji nalakuju a vyvěsím.
Krásný den!

Vaše Zdena 26.09.2010

Milá Wahlgrenis,
právě jsem dokončila obraz, který už jen budu doupravovat, dolakovávat, až uschne.
Nějak mi šel z duše, protože od doby, kdy jsem se dozvěděla, co jsem měla vědět, se nějak hůř srovnávám s dnešním životem.
Ale neměnila bych za nic na světě...
Je daleko lepší tuto dobu nějak přežívat, než nemít to, co mám.
Poslala jsem tento obraz panu malíři.
Ohodnotil mi jej takovým způsobem, že ho posílám, aby mohl udělat radost i Vám.


Vaše Zdena 07.11.2010

Milá Zdeno,
při každém Vašem obrazu se mi vybaví naše první setkání v Pardubicích, kam jste za mnou přijela... Už to bude pár let.
Tehdy se Vám tato cesta jevila tak neskutečná... tak vzdálená...
Udělala jste obrovskou změnu v životě, zpět vracet už se nedá.
Vaše obrazy jsou nádherné.
Mám radost společně s Vámi.
© Wahlgrenis 08.11.2010

Milá Wahlgrenis,
vždycky si říkám, že tato Madona je poslední a že už můžu jít dál..., ale není to nikdy pravda.



V tuto chvíli jsem dostala nabídku na malou výstavku v Praze, ještě letos, dokonce v centru, tak jestli to vyjde, dám určitě vědět.
Za dva měsíce mám už podruhé zápal plic, tak jsem se začala rychleji a aktivněji otáčet, aby karma nepřitvrdila a nezůstala jsem na dlažbě.
Tak maluji a snažím se prosazovat, jak se dá.
Zatím přeji krásný den
Vaše Zdena (R) 29.03.2011

Milá Wahlgrenis.
Tak a máme to tady.
A čekám na ten den (25.5.2011) s úzkostí, obavami, strachem, ale i se štěstím.
Nebýt Vás nikdy bych nesebrala odvahu se prezentovat, nikdy bych neuvěřila,že půjdu touto cestou.
Osud je na mě čím dál tvrdší a já jsem opravdu ráda, že vím proč a k úlevě, klidu a spokojenosti stačí tak málo.
Přeji nádherný víkend
Zdena 15.05.2011



Web: http://galerie-r.webnode.cz
Zdena 16.05.2011

Milá Wahl...
nemám slov, nevím, co k tomu psát..
Vstřebávám to..
Ty obrazy jsou naprosto.. neuvěřitelné..
Nevím proč, vždycky při čtení o Ježíšovi a jeho posledním dni.. jako by mi někdo rval srdce z hrudi..
Ale to nejsou jediné pocity..
"On mě hodně naučil.."..
Pak ten první obrázek..
Naprosto neuvěřitelný zážitek, stejně jako ten poslední.. ale nutno říci, že všechny ty obrázky mají určitou posloupnost..
Taky mě dostalo:
"Unavená jste, protože jste se dostala na chvíli někam jinam. Zapomněla jste na cestu, po které máte jít. Nestalo se něco takového? Je tady pro Vás rada, abyste opravdu už jednoznačně sundala tu masku, pod kterou se schováváte a byla sama za sebe. Ono to nebude jednoduché, zvlášť v dnešní době, znáte své kolegy, víte, na čem trvají, co preferují. Nemůžete se mezi ně jen tak vmáčknout... To si myslíte. Jenže právě sem patříte. Začíná Vám v jistém smyslu nový život. Minulost neplatí"....
Tahle věta ke mě pricházela od prvního května,pořád opakovaně...
Nutno říci, že před tím jsem uzavřena jistou kapitolu a "vrátila se k sobě", začala jsem být k sobě naprosto upřímná a přiznávala i "strachy"..
Přesně věta i o té masce..
Jako by to padlo...
Něco se změnilo a já najednou cítila, že jsem to já.
A pak jsem tě požádala o tu konzultaci..
To jsem vždycky chtěla, snad o začátku.. od prvního dne na tvém webu..
Pak se staly určité věci..
Vstoupil mi do života jistý člověk..
Koncem roku 2009 a týden před Velikonocemi 2011 z něj jistým způsobem "odešel"..
Takovou úlevu jakoby odpuštění.. jsem zažila, když teď nad tím tak přemýšlím, opravdu "poprvé"...
Něco se pročistilo, ale opravdu hluboce..
A nastala svoboda..
Požehnání shůry..
Nový život, úsvit, jako bych s tím "bojovala" spousty životů a konečně došla k sobě - k němu, k jednotě...
Nutí mě to napsat, přesto vím, že za těmi slovy je mnohem víc než jednota duše, těla, mysli.. (spolupráce mi běží hlavou)..
Nemohla bys mi prosím tě říci, co to znamená?
Něco se mění, něco přichází, jsem tady a přesto jsem tam..
Ono se přece říká...
Pojmenuj, co cítíš..
Aha..
Po napsání slov mi to došlo....
Láska, bože láska..
Pořád to nechápu, ale ten pocit je ohromující.
Je to něco víc, než když na někoho jen pomyslíš... jak to napsat, není to jen část.. to bych tu druhou opomenula..
Je to tím jménem?
Mek????
Bože já tady nad tím dumám a tlemím se do počítače jak pako, pardon... ale nejde to setřást, protože to je fakt taková síla, to se ani nedá k ničemu přirovnat.. ani nevím, jestli jsem to schopná unést, ale nejdradši bych část toho pocitu vložila do všech bytostí tady na Zemi.., aby to navnímali...
Mám pocit, že pak by světélkoval celý svět..
Připomněly se mi teď Vánoce a jejich význam..
Tak já jdu, protože se pořád směju a nejde to zastavit..
Někam bych to potřebovala "zasadit", teď mě napadá, že jsem to u tebe četla ..
Ty jsi pak rozjela ten web, že?
Připadá mi, že bych měla zasadit strom, postavit dům a zplodit syna..
Možná mě to čeká, že... přesně jak jsi vyčetla z tvých pláství??))
Zdraví
Měla bych poděkovat Zdeničce..za její příspěvky...
A nakoukla jsem do její galerie,aááááááááááááccccccccccccccchhhhhhhhhh
rozesmátá Mek 18.05.2011

Velice Vás zdravím, milá Wahlgrenis,
a přeji moc krásné Velikonoční svátky, hodně sluníčka a pro radost posílám svůj poslední akvarel.
Je ještě mokrý.


Vaše Zdena 08.04.2012

Wahlinka,
chcela som vyjadrit obdiv pani Zdenke.
Jej obrazy a najma posledny "velkonocny" akvarel je prenadherny, hlboky, slovami neuchopitelny.. zaroven akosi doverny.
Dnes v kostole som vzala do ruk tam leziacu knizocku a vypadol mi z nej obrazok Sv. Zdenky...
Makulienka 09.04.2012

Krásné ráno, Wahlgrenis.
Musím ti něco "dopsat".
Už dlouho jsem tě chtěla vidět a sejít se s tebou, ale měla jsem strašný ostych, že jsem se tak dlouho neozvala.
Ta ruka, co mě chrání, to zařídila za mne.
Ten den, co jsme se potkaly (v Litoměřicích na náměstí, pozn. W.), tak jsem si kupovala budík.
Tekly mi nervy,protože prodavačka pořád hledala k tomu budíku krabici.
Celých 12 minut.
Já jsem nechtěla krabici, nabízela jsem, že si vezmu klidně i jiný budík,který krabici má, ale paní byla jako hluchá, nevšímala si mne a hledala a hledala.
Pak konečně jakousi krabici našla a obchod proběhl.
Bylo to přesně podle načasování, abychom se potkali.
A nádherná tečka je ta, že můj mnohoměsíční blok je pryč a já maluju a maluju.
Dokonce i můj ponarkózový problém s čísly je pryč.
Myslím, že ti udělá tvoje pomoc mně takovou radost, jakou mám já, a tak se musím "zatepla" podělit.
Hodně sluníčka ti přeji, ještě jednou hodně štěstí v manželství.
Máš skvělého muže a já běžím zpátky k plátnu.
Zdena 02.04.2017


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.