wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Nechat si vytrhnout zuby kvůli potlesku?


Dobrý večer Wahlgrenis,
chtěla bych napsat, ale ani se na nic neptám, protože už je stejně rozhodnuto. Můj dospělý syn se už od dětství věnuje amatérsky hudbě, zpívá, hraje na všechny možné nástroje. Nedávno se přestěhoval s rodinou do jednoho většího města, kde se seznámil s lidmi z jednoho hudebního vydavatelství. Ti mu údajně slíbili účast na nějakém větším hudebním projektu, ale pod podmínkou, že si nechá udělat nové, hezké zuby. Je pravda, že ty, co mu narostly, nebyly úplně ukázkové, ale nemyslím si, že musí podstupoval takovou náročnou operaci. Je to nutné, říká. Když prý člověk není pohledný, žádné kšefty nebudou. Jsem sice proti tomu, ale syn se už rozhodl.
Asi bych potřebovala jen podpořit, že to vím dobře, i když s tím nic nenadělám. Děkuji Vám za Vaše stránky, vždy si tady najdu něco, co mě osloví.
Lada 05.05.2010

Milá Lado,
to, co píšete o svém synovi, přesně ladí s tím, jak bychom si neměli ubližovat. Ano, tělo jako chrám, jako jediný dar, který máme na všechny dny našeho života. Jakýkoliv zásah proti vlastnímu tělu se nakonec obrátí zpět, tělo se dokáže bránit. Tady jako nejvýraznější zaregistrujeme piercing, tetování, diety a vůbec násilné hubnutí a pak také plastické operace. Případ, že si někdo nechá vytrhnout vlastní zuby, není tak obvyklý. Píšete, že by pak Vašemu synovi měly přijít "kšefty", to je moc smutné.
Totiž on ještě nejspíš nechápe, že ústní dutina je orgán velice důležitý. Každý ji používáme nejen k příjmu potravy - za pomoci zubů a jazyka se jídlo rozmělní a odchází k dalšímu zpracování do těla, to je celkem jasné, ale současně právě tudy z nás vycházejí slova, která chceme sdělit druhým. Všechna přání, vyznání lásky, všechny naše nejhlubší myšlenky formulované do slov vycházejí právě ústy. Nikudy jinudy, jiná cesta není.
Pokud se tahle cesta násilně přeruší - a operace chrupu, kterou zmiňujete, takovým zásahem rozhodně je, dojde i k posunu toho, co mělo z člověka vycházet. Váš dospělý syn se dívá na svůj problém pouze jednostranně, pouze na tu vizuální stránku, ale neuvědomuje si, jak zásadně si pod sebou podřezává větev. Tím, že se věnuje hudbě (tiše předpokládám, že i zpívá...), dostal jistě velký dar. Možná měl na sebe upozornit, možná měl dát "nahoru" vědět, že si je vědom toho, s čím nakládá, a přijmout to tak. Ovšem jeho rozhodnutí celou jeho hudební dráhu zpochybní, teď si je možná ještě příliš vědom příslibu svých známých, nikoho nenapadne širší souvislost mezi zuby a dalším hudebním směřováním. Dar může být pozastaven. Pokud Váš syn zpíval, může dojít ke ztrátě hlasu, pokud dokonce komponoval, mohla by jeho "studna nápadů" náhle vyschnout. Vypadá to, že jeho cesta se dostala k zásadnímu rozcestí, kde měl dát vědět, o co mu vlastně v životě jde, co je jeho prioritou. Nerozhodl se správně, ale je to jeho volba. Vím, je Vám to z Vašeho pohledu líto, ale on si tím musí projít. Možná časem pochopí, že to dělat neměl. Obvykle totiž v životě platí rovnováha. Nemůžeme mít všechno najednou. Dostane-li člověk na jedné misce dar (zpěv, hudební talent), na té druhé bude pravděpobně menší znejistění, aby pochopil, co je vlastně v životě důležité.
I kdybyste nyní dělala všechno možné, Váš syn věří své budoucí dráze a je pro úspěch schopen udělat cokoliv. Nezbývá než mu jít z cesty... Pochopí to, ale až časem, až si projde problémy, komplikacemi, a až zjistí, jak to vypadá "na dně".
© Wahlgrenis 05.05.2010

Drahá Wahlgrenis,
moc Vám děkuji za odpověď, tekly mi slzy, když jsem ji četla. Proč je život tak těžky? Se synem není řeč. Ještě jsem mu volala, jestli je to opravdu nutné, odpověděl mi, že se mu nemám plést do života.
Ještě jednou děkuji za všechno.
Lada 05.05.2010


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.