wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Poslanci schválili novelu pandemického zákona


Včera 22:01 – Praha • Aktualizováno Včera 22:06
Poslanci po dvoudenním jednání schválili novelu pandemického zákona. Jednání provázely obstrukce ze strany SPD. Zástupci hnutí se u sněmovního pultíku střídali přes třicet hodin, nakonec ho ale vládní poslanci protlačili. Zákon nyní dostanou na stůl senátoři.
Závěrečné hlasování, které přišlo po dvou dnech téměř nepřetržitého jednání dolní komory, provázely zmatky. Po prvním kole, ve kterém poslanci novelu většinou 70 hlasů odsouhlasili, se kvůli nedodržení procesní náležitosti muselo hlasovat znovu a původní hlasování bylo prohlášeno za zmatečné.
Výsledek rozhodnutí poslanců byl ale i napodruhé tentýž: většinou 70 koaličních hlasů byl návrh přijat, nyní poputuje k projednání do Senátu.

„Pandemický zákon slouží jako pojistka, kdybychom čelili například nové variantě covidu. Vládě poskytuje rámec proto, abychom v případě potřeby mohli zabránit šíření covidu,” uvedl po hlasování na tiskovém brífinku premiér Petr Fiala (ODS).

Pandemický zákon slouží jako předloha pro vyhlašování koronavirových opatření. Nyní ale platí pouze do 28. února.
Pokud by přestal platit, většina opatření by k tomuto datu skončila, jak uvedl na plénu dolní komory ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).
Novela pandemického zákona z pera vládní koalice současně rozšiřuje okruh činností, kterých se budou moci opatření týkat. Zároveň budou moci také úřady nařídit například testování na covid-19 podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen tedy zaměstnancům a jiným pracovníkům.
Nařízení izolace nebo karantény budou moci také orgány ochrany veřejného zdraví podle předlohy oznamovat lidem i telefonicky nebo krátkou textovou zprávou. Možnost vydávat opatření pro své resorty mají dostat také ministerstva obrany a vnitra.

Jednání Sněmovny provázely obstrukce hnutí SPD. Jednotliví poslanci se střídali u řečnického pultíku, nejdéle tam řečnil šéf hnutí SPD Tomio Okamura.
„Nevzdáváme se, budeme bojovat až do konce,“ prohlásil také předseda poslaneckého klubu Radim Fiala. Hnutí avizovalo, že chystá proti novele ústavní žalobu.
Klára Beranová, zdroj
© Wahlgrenis 03.02.2022

Milá Wahlgrenis,
Čo prosím znamená toľko dvojok?
Poslanci po 35 hodinách jednání nakonec novelu děsivého Pandemického zákona schválili. Došlo k tomu 02. 02. 2022 v čase 22:02 podle sčítací tabule ve sněmovně.



Děsivá shoda náhod nebo vyslaný numerický symbol reprezentující celkem 8 zmijí v dokonalé symetrii 22-2222-22 v jedné řadě?
Věříte na takovéto náhody?
Zdroj .
Zdraví,
Česima 09.02.2022

„Legislativní zmetek“. Senátoři odmítli pandemický zákon
Dnes 18:20 • Aktualizováno 18:39
Senátoři po celodenní diskusi neschválili vládní novelu pandemického zákona, kterou v horní komoře hájil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle některých z nich je část předlohy v rozporu s Ústavou. Sněmovna má možnost veto Senátu přehlasovat, podpis novely v dosavadním znění už přislíbil prezident Miloš Zeman.
Pro zamítnutí novely hlasovalo 32 z přítomných 61 senátorů. Proti zvedlo ruku 22 z nich. Předtím senátoři hlasovali o schválení, které ale neprošlo o jeden jediný hlas, když na podporu předlohy hlasovalo 30 z 61 přítomných zákonodárců. Tisk se tak vrátí zpět k projednání zpět poslancům, kteří by o předloze mohli znovu hlasovat příští týden.
„Budu hlasovat pro zamítnutí, protože dle mého názoru nic jiného, pokud chci dodržet svůj slib senátora, ani nemohu. Slibuji, že budu zachovávat Ústavu a zákony, a to bych nezachoval, kdybych toto schvaloval,” prohlásil v rozpravě místopředseda senátního ústavně-právního výboru Michael Canov (STAN).
Právě tento výbor doporučil na plénu novelu zákona v daném znění zamítnout. Canov ve svém projevu předlohu opakovaně označoval za „zmetek”.

Proti schválení hlasovali kromě něj i někteří další senátoři z vládních stran, které za novelou stojí. Namátkou například senátor Václav Láska (SEN21) či senátorka za STAN Alena Dernerová. Ruku pro novelu nezvedl ani jeden z devíti senátorů klubu Proregion, který sdružuje opoziční zákonodárce z hnutí ANO a ČSSD. Naopak senátoři lidoveckého klubu novelu většinově podpořili.
„Bez zákona bychom se zvládáním epidemie měli velké problémy,” řekl během dne místopředseda klubu a předseda zdravotnického výboru Lumír Kantor. Jeho výbor zaujal před pár dny opačné stanovisko než ústavně-právní výbor a novelu schválit doporučil.
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) se snažil senátory neúspěšně přesvědčit ke schválení, protože v posledních dnech omikron pronikl do zranitelné seniorské populace. Opatření v sociálních a zdravotnictví by bez pandemického zákona či nouzového stavu skončila. Opatření v těchto zařízeních budou potřeba třeba až do půlky března.
„Pokud nebude pandemický zákon, abych mohl chránit seniory, bude muset vláda vyhlásit nouzový stav,” uvedl Válek, podle kterého žádná jiná alternativa neexistuje.
„Všichni víme, že budeme volit ze dvou špatných řešení. Jen budeme hledat, které řešení z toho je lepší,” řekl na úvod svého projevu Vystrčil. V novele mu například chybí nějaká hranice, po jejímž dosažení bude vyhlašován pandemický stav, není pak také řečeno, jaká mimořádní opatření by mohla být používána.

Vystrčil se přemohl a novelu podpořil
„Debata je vlastně jen o naší důvěře ve stát. Lidi, co demonstrují venku, v podstatě důvěru ztratili. Oni ji už nemají. Oni nemají jistotu, že ta mimořádná opatření nebudou použita všechna. Automaticky počítají s tím, že vše bude použito. A na nás je, jestli ještě naposledy panu ministrovi a vládě uvěříme,” řekl Vystrčil, který už toho prý má také „plné zuby”.
I přes všechny tyto výtky se ovšem ještě rozhodl pro novelu ruku zvednout. „Po diskusích ode mě tentokrát vláda a zákon důvěru ještě dostane,” uzavřel svůj proslov Vystrčil.
Někteří senátoři navíc Válka zkritizovali za to, že diskusi a projednávání novely nevěnuje podle nich dostatečnou pozornost. Válek hrál na mobilu karty.
Ministr se následně omluvil, diskusi prý ale bedlivě sledoval. „Dokážu zopakovat každé slovo, které tu padlo, každou výtku, kritiku. Opravdu si pamatuji, co kdo ze senátorů říkal. Pokud ten pocit nemáte, tak se vám omlouvám,” hájil se na plénu Válek.

Vládní novela pandemického zákona mimo jiné rozšiřuje možnosti vydávání proticovidových opatření a umožní posílat lidi do karantény či izolace také krátkou textovou zprávou. Kromě toho se senátorům nelíbilo ani přikazování karantény po návratu z rizikových zemí. Nesouhlas zazníval také směrem k projednání předlohy ve stavu legislativní nouze.
I přesto si však senátoři dopoledne odhlasovali zrychlené projednání, a to 42 hlasy z 66 přítomných.

Aktuálně platný zákon by měl platit do 28. února, novela jej měla prodloužit do podzimu letošního roku. Přestože Senát předlohu odmítl a ta se tak vrátí do Poslanecké sněmovny, neznamená to, že by věc byla u konce. Zákonodárci mohou senátorské veto přehlasovat, stát by se tak mohlo už příští týden. Vládní strany mají v dolní komoře pohodlnou většinu.

Podpis novely už avizoval prezident Miloš Zeman, k němuž by norma zamířila ihned po případném přehlasování Senátu poslanci.
Jan Menšík, Novinky
© Wahlgrenis 10.02.2022

Facka vládní koalici, zní z opozice po odmítnutí pandemického zákona v Senátu
Dnes 19:19 • Aktualizováno 19:30
Premiér Petr Fiala (ODS) považuje rozhodnutí Senátu zamítnout novelu pandemického zákona za zpětnou vazbu. Pode ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je pandemický zákon potřebný, věří proto, že ho nakonec Sněmovna protlačí. Opoziční poslanci mimo jiné podtrhují, že Senát, kde by vládní strany měly mít převahu, novelu nepodpořil.
„Je to pro nás zpětná vazba. Nadále jsme přesvědčeni, že čeští občané lepší právní rámec pro zvládání pandemie potřebují. V následujících dnech budeme v koalici řešit další postup,” uvedl Fiala.
„Pandemický zákon považuji za potřebný. Je mi líto, že se nám o tomtéž nepodařilo přesvědčit také Senát. To, že zákon neschválil, mě mrzí, ale respektuji to: i to patří ke skutečné demokracii, kde vláda není ‚automatem na moc‘. Protože normu, která nám pomůže pandemie a podobné krizové situace lépe zvládat, opravdu potřebujeme, věřím, že v Poslanecké sněmovně se najde většina, která zákon nakonec přijme,“ napsal v reakci na rozhodnutí Senátu Rakušan.

„Mrzí mě, že novela pandemického zákona neprošla Senátem o jeden jediný hlas. S kolegy připravím další scénáře možného vývoje. Situace mezi seniory a ohroženými skupinami je ale i nadále kritická a já udělám vše pro to, abychom je uchránili,” vzkázal ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.
„Rozhodnutí senátorů vůbec nerozumím. Pandemický zákon jsme v Poslanecké sněmovně upravili a podobný rámec potřebujeme. Nechci, aby lidé od března měli problém s cestou do zahraničí apod. Jsem si ale jist, že ve sněmovně prokážeme jednotu koalice a vše napravíme. Víme, že jsme jeden tým!“ reagoval lidovecký poslanec Marek Výborný.
Verdikt senátorů naopak vítají opoziční poslanci. „Senátoři se zachovali správně. Odmítli zcela zbytečný zákon. Věřím, že tento signál už koalice pochopí. A také doufám, že si z toho vezmou někteří poučení, že přezíravost do politiky nepatří (tedy ani jinam). Senátoři, děkujeme,“ uvedl poslanec ANO Jiří Mašek.

„Vládní koalice ráda hlásí, jak má v PSP pevnou 108 a na své straně i Senát. Výsledky této kvalitní politické práce jsou zde,“ napsal poslanec ANO Martin Kolovratník.
Přisadila si také šéfka poslanců ANO Alena Schillerová, podle níž jde o „facku vládní koalici”.
Uspokojení neskrýval ani předseda SPD Tomio Okamura, jehož strana při projednávání normy ve Sněmovně obstruovala.
„Plně se potvrdilo tvrzení SPD, které zákon ve Sněmovně obstruovalo, že je to zmetek a je ho potřeba zrušit. Hlasování vládních senátorů, kteří mají v Senátu většinu, ukazuje, že je koalice v rozkolu a premiér nemá podporu ani u svých senátorů,” napsal Okamura.

Kritikou rozhodnutí Senátu nešetřil ani bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, podle kterého si někteří senátoři vládních stran „pohladili vlastní “ego” a dali světu vědět o své důležitosti“. „Některá jména se veřejnost díky tomu dozví poprvé. Podstatně přitom ale oslabili vládu Petra Fialy,“ napsal.
kov, Novinky
© Wahlgrenis 10.02.2022


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.