wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Co to je INICIATIVA 21?


Iniciativa 21 představuje širší platformu spolupráce skupin s podobnými cíli a aktivizace veřejnosti, která je paralyzována současnou situací – šířením strachu a nebezpečným rozdělováním společnosti.

Iniciativa 21 je nepolitické hnutí, vzniklé jako volné sdružení lékařů, dalších odborníků a podporujících aktivních občanů, kteří nesouhlasí se současným přístupem k nemoci covid-19, s povinným očkováním a plošným očkováním dětí. Usilujeme o respekt k lidským svobodám a právům i demokratickým principům naší země. Usilujeme o návrat k základům medicíny, nepodjaté a vyvážené informování médii a širokou debatu skutečných odborníků.

Posláním Iniciativy 21 je vzájemná synergická spolupráce společenských a profesních skupin s podobnými cíli a aktivizace veřejnosti. Prvotním cílem Iniciativy 21 je zveřejnění, šíření a naplnění požadavků „Petice za zdraví, svobodu v medicíně i společnosti a za respektování ústavně zaručených práv a svobod“ a zároveň aktivizace společnosti, která je paralyzována současnou situací.

Webové stránky Iniciativy www.iniciativa21.cz slouží k informování o stanoviscích a aktivitách spolupracujících organizací, jako rychlý rozcestník i platforma pro spolupráci.

Usilujeme o respektující a neútočný přístup k těm, kteří mají na řešení společenské krize způsobené nemocí covid-19 odlišné názory. Příkopy, které byly ve společnosti vykopány, jsou hluboké. Rádi bychom je začali přemosťovat. Chceme posilovat víru, že vše dobře dopadne.

Petice za zdraví, svobodu v medicíně i společnosti a za respektování ústavně zaručených práv a svobod
Nová petice lékařů a dalších odborníků reaguje, spolu s dalšími aktuálními deklaracemi zdravotních sester a právníků, na stupňující se vládní tlak na očkování i na rostoucí ignorování lidských práv a svobod v situaci, kdy je stále jasnější, že očkování nevede k vymýcení nemoci covid-19 a dosažení kolektivní imunity.

Vážený pane ministře, vážený pane premiére, vážené poslankyně a poslanci, vážené senátorky a senátoři, žádáme Vás o:
1. Zachování skutečné dobrovolnosti očkování proti nemoci covid-19 ve všech aspektech, pro všechny občany, pro všechny profesní skupiny.
2. Zachování právního státu a dodržování práv a svobod vyplývajících z Listiny základních práv a svobod a mezinárodních úmluv. Okamžité ukončení neodůvodněné a nepřiměřené diskriminace společenských skupin i rozdělování a šikany dětí a dospívajících.
3. Vyvážené informování ve veřejnoprávních médiích a poskytnutí prostoru všem relevantním odborníkům. Konec dehonestace názorových oponentů vládního postupu a nátlakových kampaní způsobujících rozdělení společnosti.

Očkování je bezpochyby jedním z pilířů moderní medicíny. Pomohlo vymýtit nemoci, které decimovaly celé národy. Zabránilo zbytečným a tragickým dětským úmrtím a doživotním následkům některých onemocnění. Nové typy vakcín proti SARS-COV-2 zcela jistě brání mnoha ztrátám na životech v rizikových skupinách obyvatel, pro které může být těžký průběh onemocnění fatální. Nejsou nicméně schopny zajistit dosažení kolektivní imunity a vymýcení nemoci.

Tak jako všechny skvělé objevy nejen v medicíně mohou být využity i zneužity, ani očkování není výjimkou. Medicína patří do rukou lékařů. Nepatří na nádraží, do obchodních center a očkovacích autobusů. Není přípustné zaměňovat individuální vztah pacienta a lékaře hromadnými kampaněmi a silovými politickými intervencemi. Klíčem k řešení nemoci není povinná vakcinace, ale zavedení kvalitní přednemocniční péče, založené na osobním vztahu pacienta a praktického lékaře a na včasném podávání dostupných léků.

Současné vědecké poznatky, týkající se nových typů vakcín, neopravňují k zavedení plošné vakcinace nebo povinné vakcinace jakékoli profesní skupiny nebo věkové kategorie. Vzhledem k omezené dostupnosti dat nelze odhadnout riziko nežádoucích účinků očkování. Považujeme za nepřípustné vynucovat očkování formou neoprávněné diskriminace neočkovaných osob. U zdravých dětí navíc probíhá infekce covid-19 v naprosté většině případů nekomplikovaně, proto tlak na očkování dětí považujeme za zcela nepřijatelný a v rozporu s jejich nejlepším zájmem. Zvlášť u dětí by měl platit princip předběžné opatrnosti a základní lékařská zásada primum non nocere – především neškodit.

První požadavek petice zdůvodňujeme mj. takto:
- Dostupné vakcíny nebrání přenosu infekce ani onemocnění, a tedy neumožňují ani při stoprocentní proočkovanosti vytvoření kolektivní imunity.
- Neexistuje vědecké opodstatnění k prosazování plošného očkování. Proti závažné formě nemoci nechrání zdaleka všechny očkované. Dlouhodobá bezpečnost vakcíny není zaručena – od prvního člověka imunizovaného v klinické studii uplynul pouze rok a půl.
- Není vědecké ani morální opodstatnění plošného očkování zdravých dětí. Existuje riziko závažných nežádoucích účinků očkování dětí, které byly již v literatuře popsány.
- Řada osob onemocnění prodělala, a tak má solidní ochranu před závažnou formou infekce. Neexistuje medicínské zdůvodnění pro nutnost vakcinace či revakcinace osob, které nemoc SARS-CoV-2 již prodělaly.
- Povinné očkování zdravotníků ohrožuje už nyní přetížený systém zdravotní péče. Odejde-li kvůli němu část zdravotnického personálu, může to vést k ochromení zdravotnictví. Odchodem kvalifikovaných pracovníků jsou ohroženy další profesní skupiny nezastupitelné pro zajištění klíčových funkcí státu.

Druhý požadavek petice zdůvodňujeme mj. takto:
- Neexistuje žádný medicínsky obhajitelný důvod pro prohlubující se diskriminaci lidí a společenských skupin vedoucí k hlubokému rozdělení společnosti.
- Je nepřípustné, aby vláda demokratického státu opakovaně a hrubě porušovala ústavní pořádek a ochromovala politický, společenský a ekonomický život země formou nezákonných „opatření“, které soudy vzápětí ruší.
- Je nepřípustné, aby demokratická vláda flagrantně ignorovala lidská práva a svobody, lidskou důstojnost a rovnost občanů před zákonem a aby udržovala porušování Listiny základních lidských práv a svobod zastrašováním občanů.
- Ignorance státu vůči lidské důstojnosti, občanským svobodám a ústavnímu pořádku vede k aktivizaci pro demokracii nebezpečných politických skupin.
- Stát nerespektuje nejlepší zájem zdravých dětí a vytváří nátlak na jejich očkování, přestože nebylo prokázáno, že by přínosy očkování převažovaly nad riziky.
- Je mravně a společensky neospravedlnitelné podporovat a vytvářet prostředí pro rozdělování a šikanu dětí a dospívajících.

Třetí požadavek petice zdůvodňujeme mj. takto:
- Vláda dosud šířila jednostranné a manipulativní informace. Ve veřejném prostoru zcela převládají propagační, zavádějící a neetické kampaně, jejichž jediným výsledkem je šíření strachu. Manipulace k prosazení politických rozhodnutí pod nátlakem je v demokratické společnosti nepřípustná.
- Hlavní média, dokonce ani veřejnoprávní, neposkytují prostor pro vyváženou odbornou a společenskou diskusi, dlouhodobě v nich zcela převládá vládní dogma nepřipouštějící oponenturu.
- Ve veřejném prostoru téměř chybí diskuse o zásadních dopadech vládních „opatření“ na společnost – o psychické zátěži, vlivu na vývoj dětí, na vzdělávání, zanedbanou zdravotní péči, ekonomiku či rozdělování společnosti.
- Jsme svědky mimořádné dehonestace odborných a názorových oponentů, kteří zastávají jiné než oficiální stanovisko státu.
- Cenzura ve veřejnoprávních a dalších hlavních médiích vede k přelévání nevládních informací a diskusí do médií, která s demokratickou kulturou nemají nic společného, a k další polarizaci společnosti.

Vážení oslovení ústavní činitelé, žádáme Vás, abyste se osobně zasadili o vrácení medicíny tam, kam patří – k individualizovanému přístupu k pacientovi, založeném na vědeckém poznání, zkušenosti, empatii lékaře a právu pacienta rozhodovat o svém zdraví. Budeme-li dostatečně podporovat prevenci a celkové zdraví populace, budeme mít zdravou a silnou společnost. Podpora zdraví by měla být základním veřejným a politickým cílem.

Žádáme Vás, abyste se zasadili o názorovou pluralitu, vyváženou informovanost, respekt k důstojnosti člověka a jeho základním právům a svobodám. Jen tak vrátíme do společnosti zdraví, důvěru, slušnost, toleranci, respekt a naději na dobré zvládnutí situace. Děkujeme Vám.



Petiční výbor

MUDr. Jana Gandalovičová, Kardiolog, trvale bytem Dittrichova 25, Praha 2, 120 00, oprávněná jednat jménem petičního výboru

MUDr. Mgr. Jan Brodníček, Praktický lékař, pneumolog

RNDr. Zuzana Krátká, Ph.D., Imunolog

MUDr. Hana Zelená, Ph.D., Klinický mikrobiolog a virolog

Mgr. Kamila Hronová, Psycholog

MUDr. Mgr. Jana Králová, Praktický lékař pro děti a dorost

Prof. MUDr. Jiří Beran, CSC., Epidemiolog, vakcinolog

MUDr. Emil Berta, Ph.D., Anesteziolog a intenzivista, primář jednotky intenzivní péče

PhDr. Daniel Štach, Psycholog

JUDr. Vladana Vališová, LL.M., Advokát a rozhodce, pro ČLK přednáší v rámci kurzů celoživotního vzdělávání zdravotní právo


Celý text najdete zde .
© Wahlgrenis 10.01.2022

Udělejte si prosím čas na toto video.
Jindřich Rajchl: "Odmítám vyhazov zdravotníků, právně je vyhláška paskvil..."
© Wahlgrenis 10.01.2022

Milá Wahlgrenis,
nemám už na to slov.
Celé je to ako cez kopirák.
Z kadiaľ tieto pokyny chodia, keď sú všade rovnaké?
Nám v Austrálií doktorov a sestričky, ktorí neboli očkovaní, už vyhádzali.
Teraz čerstvo vyhodili učiteľov a chcú podmieniť výuku len pre očkované deti.
Len v našom štáte (s 5mil. obyvateľstvom) je približne 15000+ zdravotníkov a učiteľov bez práce.
Nepočítam do toho ostatné zamestnania.
Tam ľudia prišli o prácu tiež (všetky predavačky v obchode, policajti, cestári... čo toto podivné očkovanie nechcú).
Ľudia s tým nedokážu nič spraviť.
Stávky nepomáhajú.
Vláda stále zneužíva "emergency" status.
Neuvedomujú si, že tu majú byť pre ľudí.
Že sú platení z našich daní.
Ľudia si to tu nechajú, sú poslušní a vystrašení, socializmus nikdy nezažili, nepoznajú hranice.
Demokracia je mŕtva, práva a slobody sa ignorujú.
Všetko, čo kedysi platilo, neplatí.
Zdraví
Česima 11.01.2022

ČT ve zprávě o tiskové konferenci Iniciativy21 zamlčela vystoupení prof. Berana
Sestřih vysílání ČT24 o tiskové konferenci Iniciativy21 o povinném očkování, konané 4. ledna 2021 v karlínské kavárně Do Oblak Café a dále sestřih z vysílání této konference na facebookové stránce Iniciativy21.
© Wahlgrenis 11.01.2022

Občanské prohlášení
Imunolog Thon: Omikron se stal přirozenou vakcínou, očkování dalšími dávkami je zbytečné.
Sestřih rozhovoru s imunologem Prof. Vojtěchem Thonem.
Celý rozhovor na CNN Prima News v pořadu 360 , vysílaného 7. ledna od 24. minuty.
© Wahlgrenis 11.01.2022

Jak je COVID-19 nebezpečný pro děti a mladé lidi?
Jaroslav Janošek

Se schválením očkování proti COVID-19 pro děti ve věku 5-11 let se najednou v médiích roztrhl pytel s hlášeními odborníků o tom, jak je toto onemocnění pro děti nebezpečné, kolik dětí na COVID umírá a kolik dětí trpí postkovidovým syndromem. Bohužel v ČR není možné získat data o tom, jestli u těchto dětí byl COVID příčinou úmrtí, poslední kapkou, která smutnou událost urychlila, nebo jen náhodným nálezem u hospitalizace ze zcela jiných příčin.

Naštěstí jsou i země, kde to jde – a takovou zemí je Británie, která se (pro mě, který tam pár let žil, překvapivě) rozhodla, že půjde vlastní cestou bez papouškování toho, co rozhodnou moudří jinde. A tak vznikla v Británii studie shrnující všechny případy úmrtí dětí a mladistvých do 18 let na COVID analyzující je podle přítomnosti dalších komorbidit [1]. Víte, kolik zdravých dětí od 0 do 18 let zemřelo v 80milionové Británii za první rok epidemie na COVID? Šest... Ano, šest. Z tří tisíc úmrtí v této věkové kategorii. Pojďme se na to podívat podrobněji.

Za první rok epidemie bylo v Británii hospitalizováno s COVIDem 6 338 dětí a mladistvých do 18 let. Pro srovnání – je to 1,4% hospitalizací v této věkové skupině a o rok dříve bylo hospitalizováno 6968 dětí s chřipkou [2]. Z nich zemřelo 61 dětí. To je nepochybně velmi smutné číslo, každá dětská smrt je tragédií. Ale u kolika z nich byl COVID příčinou úmrtí? U 25 dětí. Doplním, že 18 z nich bylo starších deseti let, abychom získali lepší perspektivu o vhodnosti očkování dětí na prvním stupni základních škol nebo mladších (mimochodem, Pfizer už si brousí zuby na nemluvňata a děti do 5 let) [3]. Ještě důležitější je, že 19 z oněch 25 zemřelých na COVID 19 mělo i jiná onemocnění, takže zbývá 6 zdravých dětí, které zemřely na COVID. Po přepočtu na ČR je to méně než jedno dítě za rok.

Pokud se týká postkovidového syndromu, zkracovaného jako PIMS nebo PIMS-TS (pediatric inflammatory multisystem syndrome temporally associated with SARS-CoV-2), v Británii bylo registrováno za stejné období 712 případů PIMS, takže po přepočtu na ČR je to cca. 90 případů ročně. Ve světle vyjadřování některých českých pediatrů, že v jediné pražské nemocnici se přijímá každý den na JIP jedno dítě s PIMS, je to zvláštní. Zůstaňme však u Británie – z oněch 712 dětí s PIMS mělo 113 dětí vrozenou komorbiditu a 258 dětí bylo bez dalších nemocí (přepočet na ČR – cca. 30 dětí). U zbývající přibližně poloviny dětí se vyskytovaly další komorbidity, ale z dat není možné s jistotou říci, jestli souvisely se syndromem PIMS či COVIDem, nebo byly přítomné, ale nediagnostikované, již před nemocí [2].

Je také nutné uvést počty dětí přijatých s COVIDem nebo PIMS na pediatrické JIP – za daný rok to bylo 512 dětí, což je přibližně 10 % všech příjmů na dětské JIP v Británii za daný rok, a to není malé číslo. Po přepočtu na českou populaci to je cca. 60 dětí a mladistvých ve věku do 18 let za rok. To už jako tak velké číslo nezní, zvláště, když se drtivá většina z nich zcela uzdraví [4]. Otázkou navíc zůstává, jaké procento dětí by onemocnělo PIMS v případě adekvátní primární lékařské péče a opět je třeba vzít v úvahu počty dětí s komorbiditami – zcela bez komorbidit byla jen asi desetina z těchto dětí a mladistvých, komorbidity známé před vypuknutím epidemie mělo přibližně 15% dětí; u zbylých 75% komorbidity mohly, ale nemusely vzniknout v souvislosti s COVIDem-19.

Podobné výsledky jsou hlášeny i z přibližně stejně velkého (co do populace) Německa [5], kde za období od března 2020 do května 2021 bylo hospitalizováno 367 případů PIMS (z toho 185 bylo hospitalizováno na JIP a žádné nezemřelo). Na COVID-19 zemřelo v tomto období 13 dětí a mladistvých, z nichž 5 mělo již dříve vážné komorbidity. A dostáváme se tedy k 8 zdravým dětem a mladistvým, kteří zemřeli na COVID-19 – tedy prakticky stejný počet jako v Británii, zvláště, když si uvědomíme, že německá studie sledovala delší období. Data z obou zemí jsou tak prakticky shodná a tyto počty tak můžeme považovat za velmi spolehlivé.

Dává tedy očkování dětí smysl?

Nyní se podívejme na důvody očkování. Prvním důvodem je ochrana samotných dětí před následky nemoci. O tom, jak nízké riziko nemoc pro tyto děti představuje, jsme psali výše. Dalším důvodem je prevence sekundárního šíření, tedy zabránění tomu, aby děti a mladiství virus šířili dále. Tato tématika je předmětem samostatného článku opublikovaného zde. Zde uvedu pouze to, že sekundární šíření se podle dostupných retrospektivních studií zatížených možnými problémy v zaznamenávání onemocnění u očkovaných a neočkovaných (testování očkovaných je také samostatná kapitola) sníží maximálně o 40-50 %, a to na vrcholu účinnosti vakcíny; po třech měsících už je ochrana minimální (a podle prospektivní studie je dokonce nulová už od začátku), ale o tom příště. Tento důvod proto také nedává smysl.

Dalším faktorem ovlivňujícím rozhodování, zda děti očkovat, nebo ne, je ochrana, kterou v této populaci představuje prodělání nemoci nebo očkování proti další infekci. Izraelská studie na 6 milionech pacientů (všech, nejen pediatrických) jasně ukázala, že prodělání chrání proti reinfekci mnohem lépe než vakcinace. Navíc ukázala, že pokud jedinec je nejprve naočkován a teprve potom onemocní COVIDem, jeho ochrana proti dalšímu onemocnění je horší, než pokud pouze prodělá nemoc [6]. U skupiny, která má malé riziko závažných vedlejších účinků nebo úmrtí, tak dává „promoření“ větší smysl než očkování i z epidemiologického hlediska ochrany populace před šířením nemoci.

Pokud si tedy shrneme všechna výše uvedená fakta, dojdeme k závěru, že zdravou dětskou populaci, která je onemocněním COVID-19 ohrožená jen minimálně (proti očkování dětí s vážnými komorbiditami v zásadě nic nenamítám, i když i tam je nutné zvážit individuální rizika) neočkujeme kvůli jejich ochraně. Neočkujeme je ani kvůli tomu, abychom zamezili šíření nemoci. Masivně ji očkujeme kvůli vládním opatřením, které svazují děti a znemožňují jim řádně fungovat v kolektivu, pokud nejsou očkované (lyžařské výcviky, společné akce, karanténa, když se vyskytne ve třídě nakažený apod.). Očkujeme i děti, které už COVID prodělaly a jejich imunita je na další setkání s virem připravena. Očkujeme je vakcínou, která je provizorně schválená v nouzovém režimu na základě hladiny indukovaných protilátek, ne klinických výsledků [7]. Vakcínou, o níž se ví, že má nežádoucí účinky a o jejíž dlouhodobých účincích zatím nevíme nic. Kvůli méně než jednomu dítěti ročně. Neočkujeme, abychom děti chránili před COVIDem, očkujeme je, abychom je chránili před vládními opatřeními.

Vítejte v COVcourkově.

Seznam literatury

1. Smith, C.; Odd, D.; Harwood, R.; Ward, J.; Linney, M.; Clark, M.; Hargreaves, D.; Ladhani, S. N.; Draper, E.; Davis, P. J.; Kenny, S. E.; Whittaker, E.; Luyt, K.; Viner, R.; Fraser, L. K., Deaths in children and young people in England after SARS-CoV-2 infection during the first pandemic year. Nature Medicine 2021.

2. Ward, J. L.; Harwood, R.; Smith, C.; Kenny, S.; Clark, M.; Davis, P.; Draper, E.; Hargreaves, D.; Ladhani, S.; Linney, M.; Luyt, K.; Turner, S.; Whittaker, E.; Fraser, L. K.; Viner, R. M., Risk factors for intensive care admission and death amongst children and young people admitted to hospital with COVID-19 and PIMS-TS in England during the first pandemic year. medRxiv : the preprint server for health sciences 2021, 2021.07.01.21259785.

3. Pfizer PFIZER AND BIONTECH PROVIDE UPDATE ON ONGOING STUDIES OF COVID-19 VACCINE https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-provide-update-ongoing-studies-covid-19 (21/12),

4. Davies, P.; du Pré, P.; Lillie, J.; Kanthimathinathan, H. K., One-Year Outcomes of Critical Care Patients Post–COVID-19 Multisystem Inflammatory Syndrome in Children. JAMA Pediatrics 2021, 175, (12), 1281-1283.

5. Sorg, A.; Hufnagel, M.; Doenhardt, M.; Diffloth, N.; Schroten, H.; v. Kries, R.; Berner, R.; Armann, J., Risk of Hospitalization, severe disease, and mortality due to COVID-19 and PIMS-TS in children with SARS-CoV-2 infection in Germany. medRxiv : the preprint server for health sciences 2021, 2021.11.30.21267048.

6. Goldberg, Y.; Mandel, M.; Bar-On, Y. M.; Bodenheimer, O.; Freedman, L.; Ash, N.; Alroy-Preis, S.; Huppert, A.; Milo, R., Protection and waning of natural and hybrid COVID-19 immunity. medRxiv : the preprint server for health sciences 2021, 2021.12.04.21267114.

7. FDA FDA Briefing Document EUA amendment request for Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine for use in children 5 through 11 years of age. https://www.fda.gov/media/153447/download (22/12/2021).
Zdroj
© Wahlgrenis 11.01.2022

Pod okny ministra Válka začalo dlouhodobé občanské shromáždění
Zdravě a svobodně ve 21. století

Sílící hlas veřejnosti žádá svobodu v očkování. Občané požadují před okny ministra zdravotnictví Vlastimila Válka zrušení vyhlášky o povinném očkování i diskriminačních nařízení

středa, 12. ledna 2022

Před okny ministerstva zdravotnictví začalo dnes po poledni občanské shromáždění za zdraví, svobodu a respektování ústavně zaručených práv. Jeho účastníci požadují okamžité zrušení vyhlášky o povinném očkování, diskriminačních nařízení omezujících neočkované občany a rozdělujících společnost nebezpečnými příkopy. Shromáždění s názvem „Zdravě a svobodně v 21. století“ vystupuje za splnění požadavků „Petice za zdraví, svobodu v medicíně i společnosti a za respektování ústavně zaručených práv a svobod“ a za požadavky všech deklarací profesních skupin ohrožených vyhláškou o povinném očkování (vše na https://www.iniciativa21.cz/zneni-petice-za-zdravi/).

Občané včetně lékařů, sester, sociálních pracovníků, policistů, hasičů, vojáků či studentů vysokých, vyšších odborných a středních zdravotních škol budou ode dneška připomínat ministru Válkovi před okny jeho úřadu požadavek velkého a rostoucího počtu lidí vystupujících za svobodu v očkování. Adresovali mu je dosud úřední cestou nebo formou veřejných dopisů (1). Ministr je však ignoroval a dál spolu s dalšími politiky posiluje nátlak na očkování pod pohrůžkou výpovědí nebo ukončení studia.

Akce před ministerstvem zdravotnictví není běžným protestem jako např. demonstrace. Lidé zde hodlají setrvat denně od rána do večera a být zde míruplnou, ale vytrvalou připomínkou požadavků stále sílícího hlasu veřejnosti. Účastníci shromáždění přinesli transparenty se slogany „Zrušte očkovací vyhlášku – slovo dělá muže, ministře Válku!“, „Nerespirujme, svobodně dýchejme!“ „Demokracie x diskriminace“, „Zdravě a svobodně v 21. století“. Shromáždění podporuje občanskou platformu Iniciativa 21.

Účastníci akce se zavazují k pokojnému průběhu a přemosťování společenských příkopů. Chtějí hledat v dialogu s kolemjdoucími to, co lidi spojuje, nikoli to, co je rozděluje. Budou sbírat podpisy pod Petici za zdraví a svobodu, zvát lékaře a jiné hosty k diskusím, oslovovat z místa své přátele a zvát je k účasti, psát reportáže, při příznivém počasí podnikat kreativní happeningy.

Síla takové občanské akce vyplývá z principu přinášení osobního svědectví. Vytrvalá pokojná přítomnost odvážných lidí na určitém symbolickém místě, kde upozorňují na to, že právě tam se děje něco nesprávného, a obětují tomu své pohodlí, probouzí zájem veřejnosti lidí a motivuje lidi k vlastní iniciativě.

RNDr. Jan Piňos, signatář Petice za zdraví, svobodu v medicíně i společnosti a za respektování ústavně zaručených práv a svobod a iniciátor občanského shromáždění, řekl:
„Mnozí lidé pozorují, že příkrov oficiálního covidového dogmatu puká tak, jak se vyjevuje skutečnost o nemoci i očkování. Lidé odkládají iluze, zvedají hlavy a vrací se jim chuť žít. Mnoho lidí je ale ještě stále pod vlivem manipulativních kampaní státu, jejichž výsledkem je strach a ovládání lidí.“
„Dnes přidáváme k dosavadní iniciativě lékařů, vědců, psychologů, pedagogů a profesních skupin ohrožených povinným očkováním i dalších občanů nový příběh. Iniciujeme občanskou kampaň k probouzení dosud frustrované veřejnosti. A k probuzení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, který stále nezrušil diskriminační vyhlášku o povinném očkování profesních skupin. Ministr musí začít jednat ihned. Desítky tisíc profesionálů a lidí oddaných své práci jsou akutně ohroženy nezákonnými výpověďmi z práce. Studentům zdravotních oborů hrozí ukončení studia. Jsme s nimi, a proto jsme tady!“
„Pane ministře Válku, budeme Vám svou přítomností před okny každodenně neústupně připomínat, abyste jednal jako lékař hodný profesury a jako státník, abyste okamžitě zrušil nesmyslnou a škodlivou vyhlášku o povinném očkování a zasadil se ve vládě o odstranění nezákonné diskriminace neočkovaných lidí.“

RNDr. Zuzana Krátká, PhD., imunolog, členka Sdružení mikrobiologů, imunologů statistiků, úvodní signatářka Petice za zdraví, svobodu v medicíně společnosti a za respektování ústavně zaručených práv a svobod, řekla:
„Pane ministře, pro svou předvolební kampaň jste využil odborné práce SMIS, v níž jsme na českých datech ukázali, že imunita získaná proděláním infekce je dlouhodobá. Prokázalo se, že lidé opakovaně nemocní jen výjimečně končí na JIP. Dokonce pravděpodobnost, že onemocní člověk opakovaně, je mnohem nižší, než že onemocní očkovaný člověk. Odborníci z WHO i CDC již veřejně prohlásili, že očkování současnými vakcínami nemá schopnost ochránit lidi před infekcí a před jejím šířením. Povinné očkování profesních skupin proto nic neřeší. Toto vše musíte vědět. Vy jste se rozhodl naočkovat celou republiku. Bez ohledu na to, kolika lidem to ublíží nebo zkomplikuje život. Prosím vás o zvážení všech nových skutečností a o zrušení povinného očkování proti covidu.“

MUDr. Jana Gandalovičová, kardiolog, Iniciativa 21, řekla:
„Vážený pane ministře, prosíme Vás z chladu zimy na chodníku před Vaším ministerstvem, buďte prozíravý, splňte svůj slib, staňte se tady skutečně prvním osvíceným politikem, který skončí naprosto nesmyslné rozdělování společnosti. Věřte, že očkovaní i neočkovaní Vám budou vděční, tato segregace lidí stávající vyhláškou nemá žádné medicínské, lidskoprávní, politické ani ekonomické opodstatnění. Nutit mladé zdravé lidi k očkování vakcínou vytvořenou na kmen, který již tady není, a zároveň neúčinnou na novou variantu zvanou omikron, je z lékařského hlediska naprosto nesmyslné. Podmínit možnost dále vykonávat povolání, dokončení studia, absolvování povinných praxí a připuštění k maturitě či státním závěrečným zkouškám nutností naočkovat se nedotestovanou vakcínou je totalitní praktikou, která se neslučuje s principy a základními postuláty medicíny.“

MUDr. Hana Štefaničová, kardiolog, úvodní signatářka Petice za zdraví, svobodu v medicíně společnosti a za respektování ústavně zaručených práv a svobod, řekla:
„Jako lékařka, která pracuje se sportovci a snaží se inspirovat a motivovat veřejnost k osobní zodpovědnosti a péči o své zdraví, mě pobuřuje fakt, že za poslední dva roky jsem neslyšela z vedoucích míst nic o tom, kde je skutečné těžiště v péči o zdraví národa. V prevenci, pohybu, zdravé stravě a ve zdravých lidských vztazích. Zdraví národa neřeší jedna ani více „teček“. Ty mohou pouze někomu či přechodně napomoci krátkodobě zvládnout krizový stav. Je třeba uvažovat v dlouhodobé perspektivě, je čas na změnu.“
„Medicína by měla sloužit lidem, nikoli politice, a už vůbec ne ekonomickým zájmům. Politici by měli plnit své (nejen předvolební) sliby dané veřejnosti a být poctiví a čestní. Nepřemýšlet o jednom volebním období, ale s ohledem na budoucí generace. Je nejvyšší čas vrátit lidem naději, důvěru v demokracii a platnost základních práv a svobod, na kterých stojí naše společnost.“

JUDr. Jindřich Rajchl, právník, úvodní signatář Deklarace právníků, řekl:
„Před necelým rokem jste nám, pane ministře Válku, sliboval, že pokud bude někdy očkování povinné, tak se nahý připoutáte k Poslanecké sněmovně. Před necelými dvěma měsíci jste veřejně prohlašoval, že vyhlášku č. 466/2021 Sb. o povinném očkování zrušíte. Ani jedno jste dosud neučinil a svou nedůstojnou vydírací taktikou nutíte statisíce lidí sloužících tomuto státu a jeho občanům, aby podstoupili aplikaci vakcíny, jejíž účinnost je z hlediska zamezení šíření nové varianty omikron zcela nulová. Očkování je tak pro tyto osoby i pro ty, s nimiž přicházejí do kontaktu, zcela zbytečné a pro jejich vlastní zdraví rizikové. Nesplněním svého slibu dostáváte tyto osoby pod obrovský psychický tlak, který ničí jejich soukromý i pracovní život, jenž je poznamenán permanentním strachem o svou budoucnost. Svým postupem pak ohrožujete funkčnost celého integrovaného záchranného systému české republiky.“
„Je na čase Vám připomenout, že jste nám lhal. Nikoliv jednou nebo dvakrát za týden, ale každý den. Každý den budeme stát před Vaším úřadem, coby memento Vašich lží. Budete se nám muset dívat do očí a ty Vám budou připomínat, že jste nás obelhal. Vězte, že vytrváme až do okamžiku, než se zachováte jako muž a splníte to, co jste nám veřejně opakovaně slíbil. A vězte, že my nejsme jako Vy – my svůj slib dodržíme!“

Kontakty:
RNDr. Jan Piňos, iniciátor občanského shromáždění, janek.pinos@gmail.com, 720 552 888
Bc. Petra Quirke, Iniciativa 21, Petra Quirke, media.peticezazdravi@iniciativa21.cz, 605 471 465

Poznámky:
(1) Například zde https://www.iniciativa21.cz/otevreny-dopis/
Zdroj
© Wahlgrenis 12.01.2022


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.